Algemeen nieuws

Eerst ontwikkeling, daarna het resultaat

22-05-22

Column: Robin van Galen

Naast het doorstaan van allerlei ongemakken was de coronaperiode voor veel mensen ook een gelegenheid om weer eens goed in de spiegel te kijken. Ontegenzeggelijk heeft dat veranderingen opgeleverd.

Zo zie ik in topsportland het begin van een discussie over de eenzijdige focus op winnen, winnen, winnen. Wat er is gebeurd rondom de bondscoach van de dameshockeyers, spreekt boekdelen. Onder haar leiding won de ploeg alles wat er te winnen was, maar achteraf bleek de prijs die daarvoor werd betaald, ook volgens de insiders, veel te hoog. 

Als bondscoach van de waterpolodames won ik ooit een Olympische gouden medaille en ik heb er destijds ook bijna alles voor over gehad. Dat paste in de langdurige Olympische doelstelling van Nederland om onszelf in de top-10 van medaillewinnaars te knokken. Inmiddels loopt de discussie of we niet beter kunnen streven naar bijvoorbeeld een maximaal aantal deelnemers in plaats van een maximaal aantal medailles. Het zet je aan het denken…

Ik ben vlak voor coronatijd, na 30 jaar, gestopt als coach van waterpoloteams, begonnen als commercieel directeur bij de KNZB (de zwembond) en verdergegaan met mijn optredens als gastspreker in het land. Maar ja, geen evenementen, geen samenkomsten, dus dat stond allebei opeens op een veel lager pitje. Dat bood toch ook weer nieuwe kansen.

In coronatijd ging iedereen opeens wandelen. Verder groeide de vraag naar individuele coaching. In samenwerking met consultancybedrijf Dutch Leaders ben ik toen begonnen met individuele wandel-coaching. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk zo’n traject kan zijn. Op weg naar de gouden Olympische Spelen met de waterpolodames had ik zelf ook een coach. Dat leverde me veel op, onder andere een behoorlijke mate van zelfreflectie en zelfkennis. 

Nu mag ik dat met anderen doen. Anderhalf uur wandelen, hoofd leeg maken, nieuwe inzichten en energie opdoen. Het is mooi om mensen daarin te helpen en veel beter dan zo’n gesprek zittend in een kantoor te doen, met een paar koppen koffie erbij. Vitaliteit is niet voor niets een kernwaarde voor veel mensen.

In dit werk zie ik dezelfde verandering als in de topsport. De vraag of ontwikkeling niet belangrijker is dan financieel succes ligt steeds vaker op tafel. Fulltime werken is, zeker bij de jongere generaties, niet vanzelfsprekend meer. De wens om tijd over te houden voor andere belangrijke dingen in het leven des te meer.
Misschien had u het van mij niet verwacht, maar ik vind dat toch wel een mooie ontwikkeling!

Meer nieuws