Erasmusjaar: Rotterdamse delegatie bezoekt Bazel

13-06-16

Onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt een Rotterdamse delegatie deze week een bezoek aan Bazel. Aanleiding voor het bezoek is het Erasmusjaar: 500 jaar geleden gaf de beroemde humanist Erasmus van Rotterdam als eerste het Nieuwe Testament in de oorspronkelijke Griekse tekst uit in Bazel. Hij legde daarmee de basis voor de bestudering van de Bijbel.

Het bezoek is op dinsdag 14 en woensdag 15 juni. Er staan economische bijeenkomsten – onder andere over gemeenschappelijke belangen op het gebied van havens en de binnenvaart op de Rijn – een symposium over het thema migratie en integratie, en andere evenementen op de agenda.

Op dinsdag is een officiële ontvangst in het stadhuis van de Zwitserse stad. Naast burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn vertegenwoordigers van de stad, de Rotterdamse haven, de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Comité Erasmus en Rotterdam Partners te gast in Bazel. Er reizen meer dan twintig bedrijven uit de regio Rotterdam mee.

Vrede en vrijheid

Burgemeester Aboutaleb: ‘550 jaar gelden is Desiderius Erasmus geboren. Hij was een wereldburger bij uitstek en maakte vrienden door heel Europa. Hij sprak graag over vrede, tolerantie en vrijheid en zijn ideeën hierover zijn nog steeds relevant. Rotterdam en Bazel waren belangrijk voor hem: hij verbond zijn naam aan de eerste en in de tweede bracht hij zijn laatste jaren door. Beide steden zijn dus met elkaar verbonden door de levensloop van deze grote denker.’

‘Daarom reist in dit Erasmusjaar een Rotterdamse delegatie naar Bazel, om te spreken over de betekenis van zijn ideeën voor het Europa van nu, om vriendschapsbanden aan te halen en onze economische betrekkingen te versterken.’

 

Meer nieuws