Erasmusspeld voor vertrekkende Marc Damen

16-09-16

Tijdens zijn afscheidsreceptie op donderdag 15 september heeft Marc Damen de Erasmusspeld ontvangen. Hij nam op 1 augustus afscheid als directeur van Diergaarde Blijdorp. Onder zijn leiding heeft de Diergaarde zich opnieuw ontwikkeld tot topattractie. In 2015 waren er anderhalf miljoen bezoekers.

Marc Damen ontving de gemeentelijke Erasmuspeld voor zijn inzet om Diergaarde Blijdorp in financieel woelige tijden te ontwikkelen tot een toonaangevende dierentuin. Dit draagt in diverse opzichten bij aan de Rotterdamse samenleving. Aldus wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) bij de uitreiking.

Damen moest volgens hem moeilijke en pijnlijke beslissingen nemen, maar hij heeft gezorgd voor een enorme en positieve ontwikkeling. Bij zijn aantreden als directeur stond Marc Damen zeven jaar geleden voor een grote opgave. Diergaarde Blijdorp werd geplaagd door achterstallig onderhoud, verouderde dierenverblijven, krimpende budgetten en een fors verminderde subsidie van de gemeente Rotterdam.

Olli

Maar Rijksmonumenten in de Diergaarde werden in oude glorie hersteld, diverse dierenverblijven kregen een moderner aanzien en nieuwe onderdelen als Amazonica (de grootste vlinderkas van Europa) en de Afrikaanse Gierenrots gaven Blijdorp een aantrekkelijker uitstraling.

Als vooraanstaand dierentuindirecteur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen wist Marc Damen maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Damen wist de relaties met sponsors, fondsen, bedrijfsleven en natuurbeschermingsorganisaties te intensiveren. Via Feyenoord en verzekeraar ASR werd mascotte Olli een regelrechte hit. Blijdorp ontving ook de Golden Green Key, een belangrijk internationaal keurmerk voor duurzame bedrijfsvoering.

Meer nieuws