EUR krijgt Europese subsidie voor duurzame campus

03-03-16

Als eerste universiteit in Europa krijgt de Erasmus Universiteit Rotterdam een European Local ENergy Assistance (ELENA) subsidie. De Europese Investeringsbank geeft 2,7 miljoen euro om de plannen voor een duurzame universiteitscampus te helpen realiseren.

De ELENA-subsidie is bedoeld als financiële ondersteuning bij het uitvoeren van grote projecten rond energie-efficiëntie en duurzaamheid. Met het geld kan technische expertise en organisatiecapaciteit worden ingehuurd.

Duurzame campus

De Erasmus Universiteit wil een van de duurzaamste campussen van Nederland realiseren. De komende jaren investeert de instelling daarom meer dan 60 miljoen euro in het vernieuwen en verduurzamen van Campus Woudestein.

Het doel is om in 2020 het energieverbruik met 30 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2005. Dat levert een CO2-reductie van 3.250 ton per jaar op, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 400 huishoudens in Nederland. Ook wil de universiteit in 2020 jaarlijks 1,2 GWh aan elektriciteit duurzaam opwekken.

Tinbergen-gebouw

Om deze doelstellingen te bereiken gaat de Erasmus Universiteit onder andere zes gebouwen zo energiezuinig mogelijk maken. Eén daarvan is het gezichtsbepalende Tinbergen-gebouw. Daarnaast wil de universiteit duurzaamheid een prominentere rol geven in het onderzoek en onderwijs.

FOTOGRAFIE: ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM/MICHELLE MUUS

 

Meer nieuws