Europees geld voor ‘Smart City’ Rotterdam

13-07-16

Gemeente Rotterdam, kennisinstellingen en bedrijven werken samen aan innovatieve en duurzame toepassingen in Hart van Zuid. De plannen maken deel uit van een internationaal Smart City-consortium. Dat kreeg vorige week in totaal bijna 18 miljoen euro toegezegd van de Europese Commissie.

Rotterdam krijgt daarvan 5,4 miljoen. De rest van het subsidiebedrag wordt verdeeld over projecten in andere steden uit het consortium: Glasgow in Schotland, Umea in Zweden, Brno in Tsjechië, Parma in Italië en Gdansk in Polen.

Hart van Zuid

Het Hart van Zuid-project moet zorgen voor een slimme verduurzaming van het gebied. De gemeente heeft samen met Uniresearch, Ballast Nedam, RET, KPN, ENECO, Future Insight, Erasmus Universiteit en TNO een pakket innovatieve maatregelen bedacht. Zo komen er intelligente energiemanagementsystemen, die uitwisseling van energie tussen Ahoy, het zwembad, het kunstenpand en het metro- en busstation mogelijk maken. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, windmolens, warmte/koude-opslaginstallaties en energieterugwinning uit het riool en vanuit het wegdek. Ook het openbaar vervoer wordt aangesloten.

Voortrekker

De subsidie is afkomstig uit het Horizon2020-programma van de EU en bedoeld voor demonstratieprojecten waar ICT, energie en mobiliteit op innovatieve manier worden gecombineerd. Voorwaarde is dat overheden in internationaal verband samenwerken met marktpartijen en kennisinstellingen.

‘Met de officiële erkenning wordt Rotterdam nu ook echt als een ‘Smart City’ gezien. Rotterdam wordt hiermee samen met Eindhoven – eveneens een EU-Smart City – voortrekker in Nederland en daarbuiten’, aldus burgemeester Aboutaleb.

 

ILLUSTRATIE: HART VAN ZUID ROTTERDAM

Meer nieuws