Familiebedrijven moeten openheid geven over aandeelhouders

09-02-15

Familiebedrijven worden verplicht hun grootaandeelhouders te laten inschrijven in een openbaar register. Dit is de consequentie van de nieuwe Europese richtlijn tegen witwassen waarover in december in Brussel een politiek akkoord is bereikt.

Familiebedrijven kunnen niet meer volstaan met vermelding van een stichting administratiekantoor (die in veel gevallen de aandelen beheert) in het handelsregister, maar moeten alle natuurlijke personen met een belang van 25% of meer laten registreren. De verplichte opgave omvat het procentuele belang van de aandeelhouder met vermelding van naam, geboortedatum en nationaliteit. Gecombineerd met gegevens uit de gedeponeerde jaarrekening (eigen vermogen en winst) kunnen buitenstaanders vervolgens nagaan wat een individuele aandeelhouder of certificaathouder waard is.

Privacy

‘De regelgeving heeft verstrekkende gevolgen voor de privacy van familiebedrijven en hun aandeelhouders’, zegt Jan van de Streek, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en als fiscalist verbonden aan kantoor Loyens & Loeff, tegenover het FD

De familiebedrijven zijn niet blij met de nieuwe regels. ‘Het is een ongewenste ontwikkeling die de privacy aantast. Een ondernemer die het eigendom deelt met zijn kinderen, moet daarover nu opening van zaken geven. Dat gaat wel erg ver’, zo reageert Albert-Jan Thomassen van de belangenorganisatie van familieondernemingen FB Ned.

Lees het volledige artikel over deze nieuwe regelgeving hier

Meer nieuws