Column Pim Blokland: geen excuses meer!

26-05-21

In mijn ondernemersleven heb ik moeten leren om dwars door actuele situaties heen te kijken naar kansen in de toekomst. Dat is best moeilijk, zeker als je net begint, in crisissituaties zit of onzeker bent over die toekomst.

Zo kijk ik nu ook naar Feyenoord. De actuele situatie is natuurlijk best zorgelijk. In de competitie op een zorgelijke afstand van de top drie van dit jaar, geen beker, nauwelijks publiek, te weinig inkomsten. Dat valt echt niet mee.

Maar daar doorheen zie ik wel het perspectief. Er wordt keihard gewerkt aan het revitaliseren van de levensaders van de club: de jeugdopleiding en de scouting. Varkenoord is prachtig geworden. Trainingscomplex 1908 weerspiegelt de topsportmentaliteit die we nodig hebben. We hebben een nieuwe, veelbelovende trainer voor het eerste elftal. Met dat soort vernieuwingen hebben we het gereedschap nu in handen. Geen excuses meer. Niets meer om ons achter te verschuilen. We moeten het nu gaan doen!

Ik blijf vinden dat we daarvoor ook een nieuw stadion nodig hebben. Ja, dat moet financieel verantwoord zijn, dat klopt. Maar die businesscase in nu 80 keer rondgerekend en níemand, zowel intern als extern, heeft gezegd dat die niet haalbaar is.

Bovendien geldt ook daar: het is, zeker in deze tijd, al moeilijk om de toekomst over een jaar te voorspellen, laat staan dat we weten hoe de wereld eruit ziet als dat nieuwe stadion in 2025 wordt opgeleverd. Maar dat is zeker geen reden om cruciale beslissingen uit te stellen, laat staan om die uit de weg te gaan. Sterker nog, dat is nu de verplichting van de leiding van Feyenoord aan de club. Met respect voor het verleden en het vizier op de toekomst!

De kans dat daar een grote, externe investeerder bij betrokken raakt, voor een bedrag dat in elk geval hoger moet liggen dan 100 miljoen euro, is wat mij betreft meer dan 50 procent. Dat zou ook een Nederlandse investeerder, of een groep van investeerders kunnen zijn, mensen uit onze eigen omgeving zelfs. Het voordeel daarvan zou in elk geval zijn dat die mensen gelijk begrijpen dat we de zeggenschap over de identiteit van Feyenoord altijd in eigen huis houden. Daarvoor geef ik als bestuurslid van de Stichting Contiuïteit mijn erewoord!

Meer nieuws