Gemeente Rotterdam krijgt innovatieprijs uit handen van minister

21-01-15

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft op de Infratech, een vakbeurs voor de infrasector, bekend gemaakt dat de gemeente Rotterdam de innovatieprijs in de categorie toegepaste innovatie heeft gewonnen. Onder de noemer ‘Minder hinder, maximale dienst. Rotterdam doet het gewoon!’ is Rotterdam met haar nieuwe aanpak om bruggen efficiënter te bouwen en beheren in de prijzen gevallen.

De nieuwe aanpak van het gemeentelijke Ingenieursbureau om de komende jaren honderden bruggen te vervangen is sneller, duurzaam qua onderhoud en een stuk goedkoper. In drie jaar tijd bespaart de aanpak vijf miljoen euro. Door het gebruik van vezelversterkt kunststof en zogenaamd ultra hoge sterkte beton gaan de bruggen tussen de vijftig en honderd jaar mee. Daarnaast hebben ze in tegenstelling tot houten bruggen maar weinig onderhoud nodig.

Dit type brug is een lichtgewicht en geeft minder hinder en bouwoverlast voor de omgeving en is minder schadelijk voor de ecologie. De bruggen zijn in drie dagen te vervangen. Voorheen was de standaard hiervoor acht weken. Er is meestal geen heiwerk noodzakelijk en er is slechts één keer zwaar transport nodig. De bruggen zijn in series ontworpen wat zorgt voor eenheid in de omgeving. Het zijn slanke bruggen, dat betekent minder materiaalgebruik, lagere kosten en ze zijn minder schadelijk voor het milieu.

Praktische oplossingen

Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) is trots op het winnen van deze vakprijs en zegt daarover: 'Het winnen van deze prijs bevestigt dat de gemeente Rotterdam continu bezig is met innovatie en vooral hoe we dit vertalen naar praktische oplossingen voor de stad. Innovatie kan ook plaats vinden bij eeuwenoude oplossingen of methoden die in ons systeem zitten. Dankzij deze innovatie besparen we fors op kosten en tijd en beperken we bouwoverlast.'

Meer nieuws