Handel met Rotterdamse alternatieve munt groeit

02-06-16

De populariteit van de Dam, de alternatieve munt van Rotterdam, groeit. Uit de jaarcijfers blijkt dat het handelsvolume met bijna een kwart steeg van ongeveer 47.000 in 2014 naar bijna 59.000 in 2015. Ook nam het aantal handelstransacties toe naar zo’n 1.500.

Dam sloot het jaar voor het eerst sinds haar oprichting neutraal af. In 2014 werd nog verlies genoteerd. Bijna elke vier dagen opende iemand een Damrekening. Het zijn er in totaal nu bijna 450. Twee derde zijn bedrijfsrekeningen. Een nieuwe rekeninghouder is de Triodos Bank.

De Dam

De Dam is een volledig digitale munt, als aanvulling op de euro. Het betaalmiddel werd op 1 juli 2013 gelanceerd op initiatief van zeven Rotterdamse ondernemers. Zij willen ondernemende stadsgenoten tonen dat geld heel anders gebruikt kan worden en de cohesie tussen ondernemende stadgenoten versterken.

Via een online handelsplatform verhandelen rekeninghouders diensten en producten waarbij ze gebruik kunnen maken van een eigen app. Het online handelsplatform staat los van de euro. Geld ontstaat en verdwijnt doordat rekeninghouders elkaar renteloos krediet verlenen. Zo krijgen ondernemers meer bestedingsruimte.

Meer nieuws