Haven laat zich van slimste kant zien

02-09-16

Vandaag barsten de Wereldhaven echt goed los. Aan boord van marineschip Zr. Ms. Rotterdam werd gistermiddag het officiële startschot gegeven. Het thema is “The Smartest Port” en daarom kregen burgemeester Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en president-directeur Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam hulp van twee robots. Het evenement duurt het hele weekend. Er worden meer dan 300.000 bezoekers verwacht.

Op het evenemententerrein, dat dit jaar voor het eerst uitgebreid is met de Rijnhaven, wemelt het van de innovaties, vernieuwende oplossingen en slimme gadgets. Het publiek kan de meeste daarvan zelf meebeleven. Zo kunnen er bijvoorbeeld 3D-selfies gemaakt worden bij RDM Rotterdam. Daar is ook een ‘dronehaven’ ingericht, waar diverse waterdrones hun kunnen tonen.

Aeolus

Tijdens de vele excursies de haven in, laten bedrijven zien hoe de smartest port ook op hen van toepassing is. Het overgrote deel van de bezoekers zal echter te vinden zijn op de kades langs de Nieuwe Maas en de Rijnhaven. Daar kunnen ze genieten van het offshore-werkschip Aeolus van Van Oord, onderzeeër Zr. Ms. Zeeleeuw of één van de andere tientallen schepen die afgemeerd liggen of deelnemen aan de demonstraties.

Avondshow

Traditioneel wordt de zaterdag afgesloten met een fantastische avondshow. Tussen 21.00 en 22.30 uur fungeert de Aeolus als podium midden op de Nieuwe Maas, waarop bekende artiesten zullen optreden, begeleid door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Rond het podium varen diverse schepen. Het avondprogramma wordt afgesloten met het traditionele vuurwerk, waarna het feest op de Nacht van de Kaap en elders in de stad nog even wordt doorgevierd.

foto: Anne Reitsma

Meer nieuws