Hilton Rotterdam is nu rijksmonument

12-09-16

Van de bijna 200 Nederlandse rijksmonumenten uit de periode van de wederopbouw (1940-1965) stonden er 25 in Rotterdam. Sinds afgelopen zaterdag zijn het er 26. Tijdens de Open Monumentendag trad Hilton Rotterdam toe tot het selecte gezelschap bijzondere gebouwen.

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het hotel op advies van het Rotterdamse college van B en W en de Raad voor Cultuur aangewezen als rijksmonument. Hilton Rotterdam getuigt van de snelle economische groei van Rotterdam in de jaren 50. In die periode was de ergste oorlogsschade hersteld, was de schaarste aan materialen en financiën voorbij en kwam de leniging van de woningnood goed op gang. Het hotel op de hoek van de Weena en de Coolsingel is een van de ‘structuurbepalende’ gebouwen.

Hugh Maaskant

Samen met het Hilton Amsterdam (1962) is het gebouwd volgens de uniforme Amerikaanse hotelformule, die hiermee in Nederland werd geïntroduceerd. Nog steeds heeft het hotel uit 1964 de uitstraling van een luxehotel naar dit model. Oook na de recentste verbouwing zijn de buitenkant en het beddenhuis nagenoeg onveranderd gebleven.

In Rotterdam is het Hilton niet door een architect uit Amerika, maar door de lokale architect Hugh Maaskant ontworpen. Maaskant is verantwoordelijk voor een groot deel van het aanzicht van het Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Zijn gebouwen kenmerken zich door grootschaligheid, monumentaliteit en forse details. Het Hilton hotel is hiervan een goed voorbeeld.

Origineel

Binnen zijn belangrijke elementen zoals de vide, de gebogen wand met daarachter een glaswand en de glazen wand van de voormalige wintertuin bewaard gebleven, ook de andere glasappliqué van Joop van de Broek is nog in het hotelgebouw aanwezig. Op het dak staat, zowel aan de voor- als achterzijde, de naam Hilton in de originele belettering.

Wethouder Pex Langenberg van Cultuur feliciteerde zaterdag general manager Karin van den Berg van Hilton Rotterdam met de status van rijksmonument. Karin van den Berg: “Het team van Hilton Rotterdam is trots op het initiatief van onze oprichter Conrad Hilton om in 1963 in Rotterdam een van de eerste internationale hotels in Nederland te openen. Wij zijn verheugd dat het belang van en de waardering voor het gebouw is erkend met de toewijzing van de rijksmonumentstatus.”

 

Meer nieuws