Honderd miljoen voor bedrijfjes in oude kunstkolonie

27-05-15

Het oude Quarantaineterrein in het Rotterdamse havengebied wordt voor honderd miljoen euro gerenoveerd. Het Havenbedrijf wil van het vervallen Rijksmonument bij Heijplaat een satellietlocatie maken van het nabijgelegen RDM-terrein. De kunstenaarskolonie zal in de door het Havenbedrijf Rotterdam gepresenteerde plannen verdwijnen, meldt het AD/Rotterdams Dagblad.

De gebouwen, die stammen uit de jaren dertig van de vorige eeuw, worden nu in gebruik genomen door tientallen kunstenaars en moeten in de toekomst innovatieve bedrijfjes gaan huisvesten. De huidige bewoners is te kennen gegeven dat ze er tien jaar mogen wonen. Volgens de havenbeheerder is de negentien kunstenaars nooit toestemming gegeven in de panden te trekken en betalen ze geen huur. 

Het Havenbedrijf wil per se af van de bewoning vanwege het industriële karakter van de omgeving en de geluidsregelgeving. ‘Kunstenaars kunnen er ateliers en werkplaatsen betrekken, maar dan tegen een marktconforme vergoeding’, aldus het bedrijf tegen de regionale krant. Het strandje blijft hoe dan ook bestaan.

Meer nieuws