Column Rob Jacobs: ik kijk naar jullie uit!

26-05-21

Ik ben met die corona echt heel voorzichtig geweest. Het spannendste wat ik in het afgelopen jaar heb gedaan, is buiten op een bankje zitten met Trudy. Ik heb gelukkig een grote huiskamer, dus als er iemand komt, zitten we op 10 meter van elkaar en moeten ze zelf naar de koelkast lopen.

Ondertussen zit ik wel te genieten van het internationale voetbal. Die inhaalrace van Barcelona… Hoe het ook afloopt, dat is toch geweldig. Van Koeman vind ik het beste hoe goed hij de kwaliteit van ploegen kan inschatten, zowel zijn eigen ploeg als de tegenstander. Ik zie natuurlijk geen trainingen en hoor geen wedstrijdbesprekingen, maar je voelt aan alles dat dit een vakman is. Als je op zo’n verkeerd moment instapt en je weet het zó naar je hand te zetten, is dat echt grote klasse.

Maar ik kan net zo genieten van die trainer van Emmen, hoor! Die is in de diepste ellende gewoon blijven zeggen: ‘Jongens, blijf nou alsjeblieft vóetballen, dan gaat het gewoon een keer gebeuren!’ En zo ging het ook. Bij Sparta had hij al buiten gelegen. 
Ik heb bij Excelsior ook weleens vijf keer achter elkaar verloren. Maar als de voorzitter dan kwam, zei ik dat hij dat gewoon aan mij over moest laten, dat was echt de beste manier om het op te lossen. Vijf jaar achter elkaar in de eredivisie gespeeld…

Dat laatste lijkt voor Excelsior nu heel ver weg. Daar zit nou echt helemaal niets in. Te veel spelers die zelfs niet genoeg kwaliteit hebben voor de KeukenKampioenDivisie. En dan een beetje ruzie gaan maken met je beste speler Luigi Bruins… Het voornaamste dat Excelsior nog goed doet, is het opleiden van directeuren. Wouter Gudde die het prima doet bij Groningen. Ferry de Haan gaat nu naar Heerenveen. Dat vind ik wel mooi.

Dick Advocaat is inmiddels klaar bij Feyenoord. Goed begonnen, met die fantastische ongeslagen reeks, maar wel een beetje makkelijk geëindigd. Menselijk gezien snap ik wel dat je in de laatste maanden van je carrière de conflicten een beetje uit de weg gaat, maar ik denk dat de manier waarop Feyenoord met Steven Berghuis is omgegaan, een van de voornaamste oorzaken is dat het seizoen zo troosteloos is geëindigd. 

We kunnen wel met z’n allen blijven zeggen dat Berghuis zich niet kán inhouden, maar jullie denken toch niet dat hij dit soort dingen bij Frank de Boer gaat uithalen? Nou heeft die Frank de Boer zelf de uitstraling van een waakvlammetje, dus ik denk niet dat spelers heel erg van hem wakker liggen, maar ik zie Berghuis bij Oranje wel altijd normaal doen.

Volgend seizoen gaan we gewoon allemaal weer met nul punten beginnen. Ondanks het feit dat ik in mijn leven al honderdduizenden voetbalwedstrijden heb gezien, kan ik me er nóg op verheugen. Ik zal weinig wedstrijdjes missen. Hopelijk weer in het stadion. Ik ben m’n hele leven onder de mensen geweest. Het werd vaak te laat, te groot, te ondeugend en te duur. Maar elkaar ontmoeten, blijft het mooiste dat er is. 
Dus ik kijk naar jullie uit!

Meer nieuws