Koning neemt defilé van mariniers af

25-11-15

Koning Willem-Alexander woont op 12 december in Rotterdam de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers bij. Hij neemt na afloop van de ceremonie op de Coolsingel een defilé af. Burgemeester Aboutaleb, minister Hennis (VVD, Defensie), Kamerleden en de top van het bedrijfsleven zullen bij dit evenement aanwezig zijn.

Na een korte plechtigheid voor het Rotterdamse stadhuis met toespraken van de commandant van het Korps Mariniers en minister Hennis van Defensie start het defilé van zo’n 2000 (oud-) mariniers. Behalve de koning zijn ook 500 mariniersveteranen uitgenodigd om het defilé op de Coolsingel bij te wonen. Er zijn hedendaagse en historische voertuigen te zien, en er lopen mariniers mee in uiteenlopende speciale uniformen. Het programma wordt afgesloten met een ‘luchtshow’ van een keur aan helikopters, zoals NH90’s, Cougars en Britse Sea Kings.

Het Korps Mariniers ontstond in december 1665, toen de Staten van Holland op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter besloten om een regiment zeesoldaten toe te voegen aan alle oorlogsschepen van de marine.

Meer nieuws