Koninklijke Erepenning voor Sparta

29-02-16

Nog vóór het kampioenschap in de Jupiler League een feit is, heeft Sparta al een eerste prijs te pakken. De Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging bestaat ruim 125 jaar en ontving daarom zondag 28 februari een Koninklijke Erepenning. Burgemeester Aboutaleb reikte die uit voorafgaand aan de wedstrijd Sparta-Go Ahead Eagles op het Kasteel van Sparta.

Het waren acht Rotterdamse schooljongens die in 1888 de Rotterdamsche Cricketclub Sparta oprichtten. Toen ze kennis maakten met de voetbalsport, overgewaaid uit Engeland, kwam voetbal er al snel bij. Later werd het de Rotterdamse Voetbal & Atletiek Vereniging Sparta, de naam die nog steeds bestaat.

Oudste betaald voetbalclub

Sparta is de oudste betaald voetbalclub van Nederland. De club is in de loop der jaren uitgegroeid tot een instituut met een grote uitstraling, over de gemeentegrenzen heen. Sparta heeft zich vaak sociaal betrokken betoond. In de jaren ’30 waren er zogenaamde bloedtransfusiewedstrijden voor het Rode Kruis. Na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werden ontheemden opgevangen in het Kasteel. In de oorlog was hier een voedseluitdeelpunt. Sparta is ook altijd een begrip en een voorbeeld geweest voor de jeugd in omliggende wijken.

De R.V. & A.V. Sparta heeft nu vierhonderd leden, twintig elftallen en tientallen vrijwilligers die de vereniging draaiend houden, als bestuurslid, elftalleider, materiaal- of kantinebeheerder.

Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding die in 1965 is ingesteld door toenmalig koningin Juliana. De penning is voor verenigingen en stichtingen die minimaal vijftig jaar bestaan. symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen.

Meer nieuws