Kruisplein nieuwe wandelpromenade binnenstad Rotterdam

30-11-15

Met het opgeknapte Kruisplein heeft Rotterdam er een ‘rode loper’ voor de binnenstad bij. De plek moet het Centraal Station en het Stationsplein over de ‘Culturele As’ verbinden met het Museumpark en de Maas. Ook de West-Kruiskade profiteert mee.

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider van bouwen en wonen wijst trots op de stroom mensen die over het Kruisplein wandelt. ‘Zo hoor je een grote stad binnen te komen’, aldus de Leefbaar-bestuurder zaterdag bij de kleurrijke opening van het plein dat jarenlang open heeft gelegen.

‘Zebra in de nesten’

Tijdens de heropening van de ‘entree van de stad’, werd zaterdag een beeld van Herman Lamers onthuld. Het beeld staat aan de Diergaardesingel, op het pleintje net achter het Kruisplein. ‘Zebra in de nesten’ heet de sculptuur, die uit vier onderdelen bestaat. De kunstenaar heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door het verhaal dat na het bombardement op Rotterdam zebra’s uit de dierentuin waren ontsnapt. ‘Het zijn een soort verlaten ooievaarsnesten op palen waar een aluminium zebra op beland is. Door de verlichting krijgt het een sprookjesachtig effect’, aldus Lamers.

Frissere aanblik

Het pleintje achter het Kruisplein was altijd al verwaarloosd. Door zitplekken, stroken groen en het beeld van de kunstenaar toe te voegen, krijgt het plein een frissere aanblik. Ook het gebouw op de hoek van de Diergaardesingel en het Kruisplein is opgeknapt met glazen wanden.

Twee jaar lang hadden de Rotterdammers last van de bouwput voor Rotterdam Centraal. Maar Herman Lamers is lyrisch over het resultaat. ‘Het is fantastisch veel beter nu. Rotterdam staat bekend om zijn open ruimte en dat voel je hier echt. Het is een mooie duidelijke entree met een belachelijke brede trottoir om te wandelen’.

 

Meer nieuws