KvK: economisch herstel zet door, maar detailhandel krijgt nog steeds klappen

04-02-15

Volgens de Kamer van Koophandel zet het economische herstel zich door. Dat maakt de instantie op uit de nieuwe editie van de KvK Bedrijvendynamiek, een maandelijkse publicatie waarin een overzicht staat van het aantal startende en stoppende bedrijven.

In Zuid-Holland startten in januari 2015 4.666 bedrijven, terwijl er 4.239 stopten. Dit zijn betere cijfers dan in januari 2014. 

Detailhandel

Landelijk gezien is met name het aantal zzp’ers in de zorg fors gegroeid: met bijna tachtig procent. Het aantal faillietverklaringen daalt met 26 procent van 692 januari 2014 naar 513 in januari 2015. In de detailhandel is echter nog sprake van een stijging. Ruim 29 procent van alle faillietverklaringen trof de detailhandel: 148 bedrijven gingen over de kop tegen 112 in januari vorig jaar. Dat is ruim dertig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek van januari 2015. 

Opvallende groeiers bij de starters zijn naast de zorgsector ook de sector Cultuur, sport en recreatie in het mkb (+29%) en de sector land- en tuinbouw bij zowel zzp (+39%) als het mkb (+33%). In de sectoren Logistiek, Groothandel en Financiële instellingen is zowel bij de zzp’ers als bij het mkb een beperkte afname van het aantal startende bedrijven te zien ten opzichte van een jaar geleden.

Meer nieuws