Leegstand kantoren in Rotterdam loopt terug

07-06-18

Rotterdam wordt steeds aantrekkelijker als vestigingslocatie voor bedrijven. De leegstand van kantoren in de stad is de afgelopen jaren dan ook verder afgenomen. In het eerste kwartaal van 2018 stond 14 procent leeg. In 2013 was de leegstand nog 18 procent.

Dat staat in een onderzoek van vastgoedadviesbureau CBRE naar de Rotterdamse kantorenmarkt. Het rapport is donderdag gepresenteerd op de vastgoedbeurs Provada. CBRE, de gemeente Rotterdam en aanwezige marktpartijen gingen op de beurs in debat over de uitkomsten van het onderzoek.

Rotterdam ligt op schema om de leegstand van kantoorpanden in 2020 terug te dringen tot 10 procent, zoals is afgesproken in het Convenant Aanpak Kantoren.

Inhaalslag
De leegstand in Rotterdam was en is groter dan in andere steden als Utrecht en Den Haag. Maar de Rotterdamse kantorenmarkt is bezig met een inhaalslag. Dat komt onder meer door het herstel van de gebruikersmarkt; de aantrekkende economie zorgt voor meer vraag naar kantoorruimte. Beleggers hebben groeiende interesse in kantoorpanden die zijn gemoderniseerd.

Groei woningmarkt
Maar ook de sterke groei van de woningmarkt zorgt voor minder leegstand van kantoren, omdat kantoorpanden als De Admiraliteit in Kralingen worden omgebouwd tot aantrekkelijke wooncomplexen. van de kantorenmarkt is onder meer de sterke groei van de woningmarkt. Kantoorpanden als De Admiraliteit worden omgebouwd tot aantrekkelijke wooncomplexen.
Rotterdam benut de leegstand van panden ook om de kwaliteit ervan te verbeteren, zodat ze aantrekkelijker zijn voor verhuur. Onder meer Blaak 16, Blaakhouse, Hofplein 19 en het kantoor van de politie aan de Marten Meesweg kregen zo’n kwaliteitsimpuls. Volgens CBRE werpt dat zijn vruchten af.

Meer nieuws