Algemeen nieuws

Levensvragen

17-10-22

Gio Latooy is verreweg de meest beroemde, jonge en mysterieuze coverman in 35 jaar Friends in Business. Hij is een moderne mediaheld. Met meer dan 1,3 miljoen volgers op zijn youtube-kanaal en dagelijks honderdduizenden kijkers naar de vlogs, waarin hij ons deel laat uitmaken van zijn leven. Onder de 30 jaar zijn er nauwelijks Nederlanders die hem niet kennen. 

Zijn coverstory brengt ons ook bij een aantal interessante levensvragen. Hoe reageer je als ouders als je kind wil stoppen met zijn vwo-opleiding om full-time verder te gaan in een beroep dat nog niet bestaat, dat je niet begrijpt en waarin de toekomst totaal ongewis is? Waarom biedt het Nederlandse onderwijs zo weinig ruimte aan leerlingen die hun talenten kennen en die willen verzilveren? Hoe kan iemand in z’n eentje meer kijkers trekken op YouTube dan televisieprogramma’s die met tientallen mensen worden gemaakt?

Columnist Robin van Galen brengt ons naar een nog grotere levensvraag. Die over het verschil tussen mannen en vrouwen. In de sportwereld ziet hij een positieve ontwikkeling in gelijkheid en inclusiviteit. Dat leidt weer tot de vraag wanneer het eerste grote mannen-voetbalteam een vrouw als coach gaat aanstellen.

Van Galen vindt dat kwaliteit leidend moet zijn en dat bijvoorbeeld Sarina Wiegman als coach het vak beter beheerst dan bijvoorbeeld Dirk Kuyt.

Ondertussen verkeert ons landje in de chaos die onze huisprofessor Jan Rotmans precies een jaar geleden in Friends in Business voorspelde. Klimaatcrisis, asielzoekerscrisis, koopkrachtcrisis, grondstoffencrisis, oorlog in Europa, enzovoort.

Columnist Peter Goedvolk illustreert de gekte met het beeld dat we straks naar een WK Voetbal gaan zitten kijken waar de stadions airco-gekoeld moeten worden om de bloedhitte te neutraliseren, terwijl we zelf met dikke truien voor de televisie zitten omdat we de thermostaat lager moeten zetten.

Volgens Rotmans is nu de beste remedie: omarm de chaos, omarm elkaar en maak er met z’n allen het beste van!

Ik hoop dat deze Friends in Business, vol met echte verhalen over echte mensen, daar een geloofwaardige bijdrage aan levert.

Frank Vijg

Meer nieuws