Algemeen nieuws

Liever een baan bij de (rijks)overheid

26-04-23

Net als in 2020 en 2021 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder Nederlanders. De hele top-3 is intact gebleven, want de nationale politie volgt weer op plek 2 en Shell op 3. Dat blijkt uit het ITAM-onderzoek van Intelligence Group.

In totaal zijn 16.287 personen ondervraagd voor dit internationaal arbeidsmarktonderzoek. Zij zetten de NS en ING dit jaar als nieuwkomers in de top 10. ASML keerde daarin ook weer terug en ging van 11 naar 5. ING steeg van 13 naar 6.

Schiphol

Opvallend is dat Schiphol de grootste sprong maakte: van 57 naar 21. De negatieve publiciteit en de chaos op de luchthaven van het afgelopen jaar deren het imago als werkgever kennelijk niet.

‘Slechte pr is ook pr’, zegt directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group. ‘Dat geldt zeker op de arbeidsmarkt, waarin werkgevers die niet per se positief in het nieuws komen, qua voorkeur niet worden afgestraft of zelfs winst behalen.’

‘Wat positief werkt, is dat je als werkgever ook daadwerkelijk laat zien aan de gang te gaan met de feedback uit de markt en je daarin kwetsbaar opstelt, zoals Schiphol en de Belastingdienst. Werkgevers die stoïcijns de feedback negeren verdwijnen na verloop van tijd uit de voorkeurslijstjes, zoals top werkgeversmerken van weleer KPN, PostNL, Heineken, Ahold, en Unilever.’

Belastingdienst

KLM doet het weer goed op 4, na een korte dip vorig jaar. NS en GGZ maken de top 10 van 2021 compleet, samen met de Belastingdienst, die ondanks het voortslepen van de Toeslagenaffaire populair blijft als werkgever. ‘De GGD gaat acht plaatsen omhoog, maar vooral bol.com en NS zijn grote stijgers’, melden de onderzoekers.

Lager op de lijst zijn de gemeenten Rotterdam en Den Haag winnaars, maar verliest de stad Amsterdam negentien plekken. Academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Leiden maken een goed jaar door, (Utrecht en Nijmegen iets minder). Medische werkgevers blijven in trek, aldus de onderzoekers.

Top 10 2022 (tussen haakjes de positie in 2021)

  1. het Rijk (1)
  2. nationale politie (2)
  3. Shell (3)
  4. KLM (7)
  5. ASML (11)
  6. ING (13)
  7. Defensie (5)
  8. NS (12)
  9. GGZ (8)
  10. Belastingdienst (4)

Mannen versus vrouwen

Vergeleken met mannen kiezen vrouwen veel maatschappelijk bewuster, zo wijst de enquête uit. Werkgevers die veel kritiek krijgen rondom thema’s als klimaat en milieu, met name Shell, KLM en Schiphol, staan bij mannen op respectievelijk 2, 5 en 15 en bij de vrouwen aanmerkelijk lager: op 14, 13 en 81. Omgekeerd doet de zorgsector het veel beter bij vrouwen met GGD (5 tegen 29), GGZ (3 tegen 31).

Jongeren kiezen anders

Shell mag goed liggen bij 30-plussers, jongeren hebben minder op met deze grote Nederlandse multinational, signaleert Intelligence Group. Ook de ‘schone’ NS is niet in trek met een 24ste plek (bij veertigers op plaats 7). Banken als ING (5), Rabobank (10) en ABN AMRO (11) hoeven zich geen zorgen te maken over de aanwas van jeugdig talent. ‘Bij Defensie kunnen ze opgelucht ademhalen: geen dienstplicht nodig, want onder twintigers staan ze op plek 4.’

foto:

Meer nieuws