Maastunnel vanaf maandag twee jaar dicht van noord naar zuid

30-06-17

In de nacht van zondag 2 op maandag 3 juli rijdt de laatste auto van noord naar zuid door de Maastunnel. Daarna gaat de tunnel in die richting voor meer dan twee jaar dicht.

De langdurige afsluiting van de Rotterdamse tunnel is nodig in verband met grootschalige renovatie- en restauratiewerkzaamheden. In 2011 bleek dat het beton van de 75-jaar oude tunnel door de jaren heen is aangetast. Daarnaast moet de Maastunnel in 2019 voldoen aan de wet- en regelgeving voor veiligheid in tunnels.

De Maastunnel (de oudste verkeerstunnel van Nederland!) is een rijksmonument; ook daarvoor moeten restauratiewerkzaamheden verricht worden, zoals het herstellen van de karakteristieke tegels en het vervangen van de bijzondere verlichting door ledlicht in dezelfde kleur geel als de bestaande natriumlamp.

Dicht van noord naar zuid

Tijdens de werkzaamheden is de tunnel ruim twee jaar gesloten voor verkeer richting Zuid. Voor verkeer van zuid naar noord blijft één tunnelbuis beschikbaar. Zo blijft het Erasmus MC altijd bereikbaar blijft voor spoedtransporten.

De renovatie van de Maastunnel (met alle bijkomende bereikbaarheidsmaatregelen) kost 262 miljoen euro. In ene poging om de verkeersoverlast in de stad te beperken, neemt de gemeente flink wat maatregelen. Zoals infrastructurele maatregelen (aanpassen van kruisingen, aanleggen van extra rijstroken, plaatsen van tekstborden met reistijdinformatie en aanpassen van verkeerslichten om de doorstroming te bevorderen) en een grootscheepse campagne om mensen te informeren over de werkzaamheden en de gevolgen ervan.

Ook zet de gemeente in op spitsmijden. Regelmatige gebruikers van de Maastunnel kunnen per gemeden spitsrit 4 euro verdienen als zij een andere vorm of tijd van vervoer kiezen.

Fiets- en voetgangerstunnel

De werkzaamheden in de autotunnel zijn in september 2019 afgerond. De fiets- en voetgangerstunnel blijven in die tijd normaal te gebruiken. In 2019 worden vervolgens die  tunnelbuizen aangepakt. Ze zijn een jaar later klaar.

Kijk voor meer informatie op www.maastunnel.nl.

Meer nieuws