Maritiem megaproject in Schiedam

10-07-15

Er zijn grootse plannen met het havengebied rond de maritieme reuzen Mammoet, Huisman en Damen. Die wereldspelers in scheepsonderhoud en offshore krijgen in het miljoenenproject de ruimte om door te groeien. Tegelijkertijd moet de recreant er aan z’n trekken komen.

De Schiedamse havens staan bekend als de ‘pitstraat’ van de Rotterdamse haven’. Aan de Wiltonhaven en de Wilhelminahaven zitten bedrijven in het scheepsonderhoud. Ze profiteren van het dicht bij elkaar zitten, omdat een schip één keer van alles kan laten doen, maar kunnen ingeklemd tussen de A4, de Nieuwe Maas en Schiedam-West nauwelijks nog groeien. Behalve als de havens van grond ruilen en dat is precies wat er gaat gebeuren. De schuif- en verhuisoperatie wordt direct aangegrepen voor een opknapbeurt van het gebied.

Er komen volgens de plannen dependances voor onderwijsinstellingen van het Scheepvaart Transport College en de Erasmus Universiteit. Verder staat het inrichten van uitzichtpunten op het programma en een natuurgebied bij Zwembad Zuid, een aansluiting op de watertaxi, het plaatsen van windmolens en de aanleg van walstroom voor de schepen.  De havens bieden nu werk aan zo’n 2500 banen. De verwachting is dat daar banen bij gaan komen. Het totale project zal decennia vergen en vele tienallen miljoenen kosten, grotendeels opgebracht door de bedrijven. 

Meer nieuws