Máxima zet Schmidt Zeevis volle kracht vooruit

08-12-15

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft afgelopen dinsdag de officiële opening verricht van het nieuwe pand van Schmidt Zeevis Rotterdam, een landmark in de vorm van een zeeschip langs de A20 in Rotterdam. Als openingshandeling liet zij met een telegraaf de originele stoomhoorn fluiten van de SS Nieuw Amsterdam.

De koningin vierde de opening met een persoonlijke samenkomst met de 150 medewerkers en met relaties van de Schmidt Zeevis. Máxima kreeg van de directeuren Jos van Vuren en Marcel van Breda een persoonlijke rondleiding door de kombuis, de keuken, de fileerderij, de vriescellen en de winkel van Schmidt Zeevis. Daarbij werd zij vergezeld door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland. Daarna toostte Máxima met alle aanwezigen op een behouden vaart en ging ze bij haar afscheid op de foto met alle medewerkers.

Voor Jos van Vuren en Marcel van Breda was het koninklijk bezoek een derde droom die uitkwam, nadat met de overname van Schmidt Zeevis in 2012 en de nieuwbouw dit jaar al twee eerdere dromen uitkwamen. ‘Je mag dus durven dromen. We zijn enorm trots dat koningin Máxima ons nieuwe pand opent. Dit laat zien hoezeer ons koningshuis begaan is met bedrijven die al bijna honderd jaar hun stempel op de Nederlandse economie drukken en die kwaliteit als handelsmerk dragen. Onze wagens rijden nu al regelmatig naar de koninklijke paleizen om vis af te leveren en dat hopen we ook de komende jaren te blijven doen’, aldus de twee.

Volle kracht

Tijdens de opening haalde Máxima de hendel van een echte telegraaf over om met volle kracht vooruit te gaan. Daarmee bediende ze de stoomhoorn van de SS Nieuw Amsterdam uit 1938, ooit het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en volgens verzamelaar Faas Strik het mooiste schip ooit gebouwd. Het geluid was tot tientallen kilometers in de omtrek te horen. Vorige week werd het pand letterlijk in het water gezet. Eigenlijk een omgekeerde ‘tewaterlating’.

Ook het door architecten Nico Alsemgeest en Albert Jan Braakman ontworpen pand van Schmidt Zeevis heeft de vorm van een schip, dat aan een binnenhaven ligt afgemeerd. De bijna honderdjarige vishandel zat sinds 1916 in het centrum van Rotterdam, maar groeide daar uit zijn jasje. In de nieuwbouw groeit Schmidt Zeevis van 3000 naar 8000 vierkante meter. Bovendien kunnen de vrachtwagens van de vishandel de honderden restaurants en hotels, zeecruiseschepen, superjachten en luchthavens voor de export sneller bedienen. In het pand is ook de populaire viswinkel gevestigd.

Halve ton voor Ocean Cleanup

Schmidt Zeevis heeft tijdens de bouw actie gevoerd met een heipalenactie. Relaties konden als ‘steunpilaren’ de heipalen van het nieuwe pand sponsoren. Met een deel van deze opbrengst heeft Schmidt Zeevis het project van The Ocean Cleanup met een bedrag van 51.400 euro gesponsord.

Dat project zal vanaf 2020 de 21 miljard kilogram grote plastic soep in de oceanen gaan opruimen. Oprichter Boyan Slat bedankte alle sponsors via een videoboodschap voor hun steun. ‘Uit computersimulaties is gebleken dat we in tien jaar tijd met een enkel systeem de helft van die plastic soep kunnen gaan opruimen’, vertelde hij.

Het systeem maakt gebruik van natuurlijke stromingen en twee enorme drijvende armen die het plastic opvangen. Daarna brengen schepen het aan land waar het plastic vervolgens wordt gerecycled. Zo wordt in vijf jaar tijd ongeveer 7 miljard kilo plastic uit de oceaan verwijderd.

‘Dit alles om te voorkomen dat we straks dit materiaal terug gaan vinden in onze vissen’, aldus Slat. Komende tijd moet het systeem zich in de praktijk bewijzen. 

Ook Schmidt Zeevis beseft het belang van een schone zee. ‘Onze handel komt uit het water, dat jij met jouw project aan het beschermen bent. Dat vinden we fantastisch en daar willen we graag aan bijdragen’, vertelde Jos van Vuren na het overhandigen van de cheque.

Topkok Jonnie Boer van 3-sterrenrestaurant Librije – ook een klant van de vishandel – maakte speciaal voor de opening een soufflé van garnalen en een cocktail met gin en oesters voor alle genodigden en de koningin.

Meer nieuws