Meer kinderen naar Rotterdamse vakantiescholen

10-08-15

Steeds meer kinderen bezoeken de vakantiescholen in Rotterdam. De scholen passen hun aanbod aan op de behoefte aan extra onderwijs aan en breiden het aantal vakantieklassen uit. Ook zijn er steeds meer scholen die voor het eerst vakantieschool aanbieden. Uit ervaring van de scholen blijkt dat ouders enthousiast zijn over de vakantiescholen. Een bijzondere uitbreiding in het aanbod is dat aan het programma “Werken als een paard” op de Rotterdamsche Manege nu ook een groepje van zes kinderen met autisme deelneemt.

Bij de start van de vakantiescholen in 2011 namen er 12 scholen deel aan het programma. Jaarlijks is het aantal deelnemende scholen gegroeid. In 2015 bieden 42 scholen in de zomervakantie activiteiten aan voor leerlingen die willen bijspijkeren. Het gaat om 25 basisscholen, 16 scholen in het voortgezet onderwijs en 1 MBO (Albeda ROC).

De vakantiescholen maken deel uit van het actieprogramma Leren Loont van de gemeente Rotterdam. In vakantieklassen herhalen kinderen lesstof, komen verder met rekenen en taal of worden klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar. Ze gaan in groepjes aan de slag en krijgen vaak individuele begeleiding. Het leren en oefenen wordt afgewisseld met excursies, werkbezoeken en (sport)activiteiten. Door de combinatie van leren en ontspanning maken kinderen flinke stappen vooruit. Ook persoonlijke inzet, zelfstandig werken en het zelfvertrouwen worden versterkt.

De vakantiescholen vinden verspreid over de vakantieperiode plaats maar meestal gaat het om korte periodes van bijvoorbeeld een week aan het begin of aan het einde van de reguliere schoolvakanties.

Meer nieuws