‘Met deze knie kan ik weer jaren vooruit’

22-03-16

Als middenvelder bij onder meer Feyenoord, Excelsior en het Nederlands elftal werd Mario Been een publiekslieveling. Toen 20 jaar geleden in zijn beide knieën artrose werd geconstateerd, moest hij zijn carrière vroeger beëindigen dan hij had gehoopt. Maar de pijn bleef. Totdat Medinova Kliniek Zestienhoven hem daar recent van af hielp.

‘Ik heb heel wat jaren met veel pijn rondgelopen. Dat begon al toen ik nog voetbalde bij Excelsior, in de jaren negentig. Na elke wedstrijd zat ik met een dikke rechterknie thuis. De artrose in mijn beide knieën heeft ervoor gezorgd dat ik werd afgekeurd voor het betaald voetbal. Ik was toen pas 32. Heel jammer dus, maar ik kon gewoon niet meer voluit presteren als profvoetballer.

Een operatie aan mijn rechterknie, met stip de slechtste van de twee, heb ik toen niet overwogen. Eigenlijk ben ik al die jaren maar blijven aanmodderen. Wat ik nu besef, is dat ik daarmee ook mijn linkerbeen ben gaan belasten. Je gaat namelijk anders lopen als je voortdurend pijn voelt. Door continu roofbouw te plegen op mijn andere knie, begon ook die vervelend te doen. Door ontstekingsremmers te slikken, heb ik de boel nog jaren kunnen pappen en nathouden. Maar toen ook die niet meer hielpen tegen de pijn, wist ik dat er iets moest gebeuren.

Ik heb heel bewust gekozen voor de Medinova Kliniek Zestienhoven. De kliniek heeft een zeer goede naam en de artsen staan bekend om hun expertise op het gebied van orthopedische chirurgie. Dr. Manfred Vischjager was direct heel duidelijk toen ik hem de vraag voorlegde: wel of niet opereren? De kans dat mijn linkerknie nog veel slechter zou worden en mij nog meer beperkingen zou opleggen in mijn dagelijkse leven, was heel reëel. Hoe langer je wacht, hoe slechter het zal worden, stelde de arts. Hij nam alle tijd om uit te leggen wat een kunstknie (hemi knieprothese) precies betekent.

Het voelde zeker niet als een straf om na de operatie een paar dagen in Medinova Kliniek Zestienhoven te verblijven. Ik had de beschikking over een mooie, ruime kamer. Met alle comfort en privacy van een hotel. Er is veel aandacht voor de patiënten, 24 uur verpleging en een à la carte-menu. Het is hier goed geregeld. En de behandelingen en het verblijf worden volledig vergoed door de verzekeraars. Dat maakt de keuze voor de Kliniek Zestienhoven wel heel gemakkelijk.

Met mijn nieuwe linkerknie kan ik weer heel veel jaren vooruit. Ik ben blij dat ik nu weer mooie wandelingen kan gaan maken, wat ik heel graag doe en nog fanatieker kan gaan golfen. 2016 wordt vast een fantastisch jaar op de golfcourse.’

TEKST EN FOTOFRAFIE: MEDINOVA

Meer nieuws