Mies Bouwman: ‘Joop, ik hou van je!’

22-03-16

De jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze Gerrit den Braber Muze prijs was, zoals de traditie voorschrijft, verpakt in een feestdiner, verzorgd door Maison van den Boer. De gerenoveerde Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis bood een warm welkom.

Aan de ronde tafels ontmoetten artiesten, zakenmensen, media-vertegenwoordigers, wetenschappers en politici elkaar. In elk blikveld konden wel een paar ‘waardevolle krachten’ worden gespot, zoals Den Braber het zelf zou hebben uitgedrukt. Simone Kleinsma (musical-ster), Hans Galjaard (emeritus hoogleraar humane genetica en schoonvader van Wendy van Dijk),  André van Duin (topkomiek), Ivo Opstelten (voormalig burgemeester van Rotterdam),  Maartje van Weegen (KRO, NOS). ‘Iedereen’ was er.

Gerrit den Braber (1929-1997) had er zelf ongetwijfeld van genoten. Hij had zelf nooit veel haast om ergens weg te komen. Den Braber was een kolossale Rotterdammer. In vele opzichten. In fysieke zin was hij een waardige Reus van Rotterdam.

Maar ook als tekstschrijver was hij groot, met nummers als ‘ritme van de regen’, ‘de glimlach van een kind’ en ‘een roosje, m’n roosje’ in zijn indrukwekkende oeuvre. Op televisiegebied verdiende Den Braber zijn sporen als producent, regisseur en presentator. Bovendien was hij jarenlang ‘hoofd Amusement’ van de AVRO.

Boven zijn bureau hing de tekst: ‘ik kan je niet rijk maken, wel beroemd’. Die tekst zag ook televisieproducent Joop van den Ende vaak als hij Den Braber programma’s kwam verkopen. Hij refereerde er aan in zijn dankwoord, na het ontvangen van de Muze prijs en het bijbehorende, door Richard van Klooster geschilderde portret.

Hoogtepunt van de avond was de toespraak van Mies Bouwman, de allergrootste televisiepersoonlijkheid die Nederland voortbracht is.  86 jaar inmiddels, vol met liefdesverdriet, maar haar licht brandt nog altijd warm, stijlvol en uitnodigend.

‘Mies’ besloot haar ode aan Joop van den Ende met ‘Joop, ik hou van je!’ Aan zijn reactie te zien was dát voor hem de mooiste prijs van de avond.

 

FOTOGRAFIE: ANTON VAN DAAL

 

Meer nieuws