Minder bezoekers Wereldhavendagen door slecht weer

07-09-15

De Rotterdamse Wereldhavendagen, een jaarlijks terugkerend evenement, trok dit jaar een stuk minder bezoekers. In de voorgaande jaren waren er 400.000 bezoekers te vinden op het populaire evenement, dit jaar waren het er “slechts” 320.000. Het slechte weer was de voornaamste reden.

De 38ste editie van de Wereldhavendagen viel letterlijk in het water. Woordvoerder Rick van de Weg kan zich niet meer herinneren dat het evenement zo weinig bezoekers trok. ‘Afgelopen jaar hadden we met mooi weer zelfs 450.000 bezoekers’, vertelt hij tegenover het AD/Rotterdams Dagblad.

De vrijdag, de eerste dag van de Wereldhavendagen, begon al met veel regen en wind. Slechts 12.000 mensen kwamen op de festiviteiten af. Normaal is dit twee tot drie keer zoveel. ‘Zaterdag was ook heel slecht. Hoewel het aantal bezoekers van de avondshow wel boven verwachting was.’ Het schouwspel waarin schepen, water, techniek, licht en vuur de show stelen, trok tienduizenden bezoekers.

Publiekstrekker

Ondanks het slechte weer genoten de meeste bezoekers zichtbaar van de vele activiteiten op de kades en het water. Een grote publiekstrekker was de Svanen, s’werelds krachtigste drijvende kraan. De kraan, van maar liefst 102 meter hoog, wordt door de Rotterdamse waterbouwer Van Oord gebruikt voor het planten van windmolens op zee. Ook stonden er lange rijen voor het Britse marinefregat HMS Portland.

Nieuwe terreinen

De Wereldhavendagen waren dit jaar uitgebreid met een paar nieuwe terreinen: het Merwe-Vierhavensgebied, Katendrecht en RDM Rotterdam. Deze voormalige scheepswerf is tegenwoordig het epicentrum van innovatieve bedrijfjes en uitvinders. Bezoekers konden hier onder andere drones en onderwaterrobots besturen.

De aanwezige bezoekers viel het ook op dat het dit jaar minder druk was dan voorheen. Zij noemden ook het weer als voornaamste reden. Het slechte weer had ook zijn voordelen. Zo was het bijvoorbeeld minder druk op de kades en de wegen er naartoe.

Fotografie: Bas Czerwinski

Meer nieuws