MKB-Nederland en VNO-NCW helpen bedrijven energie besparen

18-03-16

De regionale verenigingen van MKB-Nederland en VNO-NCW gaan middelgrote bedrijven helpen energie te besparen. In Forum van deze week, het blad van VNO-NCW, kondigen ze dat aan. Voor het Energieakkoord is het belangrijk dat meer bedrijven investeren in energiebesparing. Het is ook wettelijk verplicht. De overheid gaat de wet strenger handhaven, waarschuwen de ondernemingsorganisaties.

‘Bedrijven moeten dit niet afwachten. Investeringen zijn binnen vijf jaar terug te verdienen’, aldus MBK-Nederland en VNO-NCW. Bedrijven kunnen via een MKB Energy CheckUp hun energiegebruik in kaart brengen en nagaan welke besparingsmaatregelen zij kunnen doorvoeren. De benodigde investeringen variëren van honderden tot tienduizenden euro's.

Verplicht

Bedrijven zijn sinds kort verplicht energie te besparen. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van Stientje van Veldhoven (D66) aan. Zij wil dat er beter gehandhaafd wordt. Dat gaat ook gebeuren. Vooral kantoren zijn zich niet bewust van de verplichting.

In het artikel in Forum is te lezen dat het ministerie van Infrastructuur & Milieu de komende tijd twintig inspecteurs extra inzet om te controleren of bedrijven zich aan de wet houden. ‘En een excuus als “geen idee wat ik moet doen” is er niet langer: er zijn lijsten met erkende maatregelen opgesteld door de overheid in samenspraak met brancheverenigingen. Werk aan de winkel dus voor zo’n tweehonderdduizend middelgrote bedrijven.’

Metaalsector loopt voorop

In de metaalsector is energiebesparing al heel gewoon. De directeur-grootaandeelhouder speelt daar een belangrijke rol, zegt Gerard Wyfker, beleidssecretaris bij de Metaalunie, in het artikel. De ondernemer is ‘zelf degene is die aan het einde van de dag het licht uitdoet. Het is zijn eigen geld. En in onze sector heerst een cultuur van aanpakken.’

 

Lees hier het artikel in Forum.

Meer nieuws