Moderne mega-truckparking op Maasvlakte

04-05-17

Met Maasvlakte Plaza heeft de Rotterdamse haven een internationale, grootschalige truckparking met alle voorzieningen die vrachtwagenchauffeurs zich kunnen wensen. Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam, opende Maasvlakte Plaza op 3 mei. Hij noemde het concept de nieuwe standaard voor beveiligd parkeren van vrachtwagens en tegelijkertijd ‘een verbetering van zowel de bereikbaarheid van de haven als de logistieke efficiency’.

Maasvlakte Plaza is één van de grootste beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens in Europa. Door de opening verdubbelt het aantal beveiligde parkeerplaatsen in de haven naar 750.

Virtual Gate

De aanleg van Maasvlakte Plaza past in het beleid van het Havenbedrijf om de beveiliging van geparkeerde vrachtwagens te verbeteren en de overlast ervan te verminderen. Het Havenbedrijf ziet er tevens een mogelijkheid in om het logistieke proces een impuls te geven. ‘Door de centrale ligging, vlak bij de grote containerterminals, kan Maasvlakte Plaza in de toekomst gebruikt worden in de doorontwikkeling van het principe van de Virtual Gate, waarbij allerlei inspecties en douane- en administratieve handelingen op elkaar kunnen worden afgestemd. Dat kan door de uniformiteit in het logistieke proces te verbeteren’, aldus Ronald Paul.

Op Maasvlakte Plaza bevindt zich een balie van Secure Logistics, de exploitant van de cargo card. Met die kaart krijgen chauffeurs toegang tot de containerterminals op de Maasvlakte.

Weegstation

Maasvlakte Plaza is een bewaakte truckparking met 359 parkeerplaatsen, waarvan ruim 80 plaatsen voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen (ADR). Ook komen er voorzieningen voor trailers, ECO-combi’s (extra lange vrachtwagens), koelcontainers en bijzondere transporten.

Naast de truckparking herbergt het park een breed scala van voorzieningen. In het centraal gelegen gebouw komen een vestiging van restaurant Routiers (ook volgens een nieuw concept) en sanitaire voorzieningen, zoals douches, toiletten en wasgelegenheden. 

Naast het parkeerterrein komt een vestiging van de Kramer Group. Daar kunnen onder andere kleine reparaties worden uitgevoerd aan containers. Ook heeft Kramer Group er een weegstation voor containers. In september opent Shell een tankstation voor trucks.

Truckparkings

De Rotterdamse haven had al vier truckparkings.  Truckparking Waalhaven heeft een capaciteit van 124 parkeerplaatsen. Pal daarnaast is afgelopen november een nieuw truckparking voor 102 vrachtwagens geopend aan de Antonie Bodaanweg. Truckparking de Punt in de Botlek en Truckparking Distripark Botlek hebben allebei een capaciteit van 85 parkeerplaatsen.

Door de opening van Maasvlakte Plaza groeit het aantal beveiligde parkeerplaatsen in de haven tot 750. De truckparkings voorzien in een behoefte: de gemiddelde bezettingsgraad per nacht ligt boven de 80 procent. Sinds de opening van deze beveiligde parkeerplaatsen is de veiligheid van chauffeurs en geparkeerde vrachtwagens aanzienlijk verbeterd en de hinder afgenomen.

 

COO Ronald Paul van Havenbedrijf Rotterdam nam bij de officiële opening een kijkje in een van de geparkeerde trucks. (foto Havenbedrijf Rotterdam)

 

Meer nieuws