Monumentaal kunstwerk Zandwacht op duinen Maasvlakte II

03-04-15

Op de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte II verrijst dit voorjaar een indrukwekkend kunstwerk: de Zandwacht. Het object, met een oppervlakte van twintig bij veertig meter en een hoogte van twintig meter, verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het is ontwikkeld door het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium.

De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand. Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op de duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar.  

Het kunstwerk wordt bekostigd door Boskalis, Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam. In de periode 2008-2014 legden Van Oord en Boskalis Maasvlakte II aan in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. De bouw van de Zandwacht start in april op locatie en moet in juni afgerond zijn.

Meer nieuws