Museum Rotterdam opent zijn deuren

02-02-16

Op vrijdag 5 februari wordt Museum Rotterdam geopend. Na drie jaar van wisselende locaties heeft het museum nu weer een vaste plek. Het is gehuisvest in het nieuwe Timmerhuis aan het Rodezand 26.

Het Timmerhuis, direct achter het stadhuis, is ontworpen door Rem Koolhaas. Hij combineerde een wolk van glas met het beton en baksteen van het wederopbouwmonument waar het nieuwe stadsicoon bovenop gebouwd is.

Rotterdammers en hun stad

Het Rotterdam van de straat is het museum in gehaald. Vijf gewone Rotterdammers  staan symbool voor een stad in beweging en zijn letterlijk op een voetstuk gezet. Ze vertellen hun bijzondere verhaal.

Containers vol erfgoed vormen een panorama van het verleden. Start bij de schedelfragmenten van de eerste bewoners van het Maasmondgebied en eindig bij Rotterdam als moderne stad bij uitstek. Onderweg passeren allerlei verhalen van de stad. Hoe veranderde Rotterdam bijvoorbeeld van elegante koopmansstad in een dynamische industriële havenstad? In zeven documentaires vertellen Rotterdammers hoe de stad van nu is gevormd door het verleden.

De nieuwe stad

In 2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw met de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Een van de tentoonstellingen in Museum Rotterdam is onderdeel van de manifestatie: ‘De nieuwe stad’. De bezoeker voelt het optimisme van de wederopbouwperiode. Een gigantische maquette uit 1955 van 81 m2 toont een droomstad van architecten en stedenbouwers. Een elf meter hoog interactief kunstwerk vormt een monument voor de wederopbouw. Rotterdam is nog lang niet klaar met zich ontwikkelen; hoe moet de stad er over 50 jaar uitzien?

Feestelijk openingsweekend

Zaterdag 6 en zondag 7 februari opent Museum Rotterdam zijn deuren in het hart van de stad. Om de opening te vieren, hebben alle bezoekers een weekend lang gratis toegang.

 

 

Meer nieuws