Algemeen nieuws

Naar het noorderlicht

17-10-22

IJsland staat voor Nederlanders niet in de top 10 van favoriete vakantiebestemmingen, en dat is prettig voor degenen die er wél heen gaan: rust en ruimte zijn gegarandeerd. Het land heeft veel te bieden. Meer dan geisers, warmwaterbronnen en vulkanen, waar de meeste mensen aan denken. Onbekend is dat het Scandinavische eiland juist in de herfst en winter aantrekkelijk is, zeker als je het mysterieuze noorderlicht wilt zien.

Aurora Borealis

Dankzij de extreme duisternis van de IJslandse winter is het pool- of noorderlicht goed te zien. Tussen september en april worden de IJslanders en de toeristen veelvuldig getrakteerd op het prachtige natuurspektakel. Zelfs in hoofdstad Reykjavik is het lichtspektakel vaak zichtbaar.

De wetenschappelijke naam van het fenomeen is Aurora Borealis, bedacht door Galileo Galilei voor de ‘ontmoeting met de Goden’. De naam combineert het licht van Aurora, de Romeinse godin van de dageraad, en de ongetemde kracht van Boreas, de Griekse god van de noordenwind.

Verbeelding

Het noorderlicht spreekt velen tot de verbeelding. Het is een natuurlijk verschijnsel dat ontstaat wanneer deeltjes van de zonnewind door het magnetisch veld in de omgeving van de aarde worden afgebogen en in de buurt van de Noordpool (net als op de Zuidpool) met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringen. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die vrijkomt en op grote hoogte uitstraalt in de vorm van het kleurrijke poollicht. In betoverende lichtgevende groene en paarse strepen trekken de deeltjes door de hemel. Ze lijken dan een beetje op wapperende gordijnen.

Excursies

De beste tijd om het noorderlicht te zien is tussen september en april, als de donkere en lange nachten de felle zomernachten in IJsland hebben afgelost. Op heldere winternachten worden op IJsland tal van excursies georganiseerd naar afgelegen en extra donkere locaties, waar het noorderlicht het best te zien is. Garanties worden niet gegeven, maar de kans om de goden te ontmoeten is aanzienlijk. 

Wekservice

Wil je zelf en dus zonder gids kijken: er zijn hotels op het platteland die een speciale wekservice hebben voor als het noorderlicht te zien is. Dan ga je dus niet voor niks midden in de nacht je bed uit.

Dat hoeft trouwens niet per se: het noorderlicht kan op elk moment van de nacht verschijnen – zelfs overdag. De activiteit is echter meestal het sterkst rond middernacht en een paar uur ervoor en erna. Maar soms is geduld vereist. Wie dat ervoor over heeft, wordt doorgaans rijkelijk beloond.

1. Poedel in een geothermische bron 

Dompel je onder in een van de natuurlijke geothermische warmwaterbronnen. Mensen genieten er al van sinds de eerste Viking-nederzetting in 874. De Blue Lagoon, een kunstmatig meer op het schiereiland Reykjanes, is populair en wordt vaak genoemd als een van de beste wellness-bestemmingen ter wereld.

2. Bezoek een vulkaan 

Bezoek, onder begeleiding van een gids, een vulkaan. Op IJsland zijn gemiddeld vijf uitbarstingen per jaar. De rest van het jaar kun je een rondleiding doen langs en over recente lavavelden en zelfs tochten naar vulkaankraters en lavabuizen. Bij de lavashows in Vik is zelfs stromende lava te zien.

3. Beklim een gletsjer 

Boek een excursie en beklim een van de imposante gletsjers. In een superjeep, op een sneeuwscooter of lopend. Van november tot maart vormen zich natuurlijke ijsgrotten in de uitlopers van de gletsjer.

Meer nieuws