Algemeen nieuws

Nederlandse economie profiteert van buitenlandse investeringen

21-04-23

Ruim 1 procent van de bedrijven in Nederland is een buitenlandse onderneming. In 2020 waren ze met 114 miljard euro samen goed voor ruim 28 procent van de toegevoegde waarde die het gehele bedrijfsleven in ons land creëerde.

Dat schrijft minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat deze week aan de Tweede Kamer. De buitenlandse bedrijven zijn met meer dan 1 miljoen directe banen goed voor ruim 20 procent van de totale werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Daarmee zijn ze bovengemiddeld productief. “Dat is ook terug te zien in de salarissen: buitenlandse bedrijven betalen hun werknemers gemiddeld bijna 7 procent meer ten opzichte van gelijk geschoolde collega’s bij vergelijkbare Nederlandse bedrijven.”

Nieuwe vestigingen

Voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven zet de Nederlandse overheid het Invest in Holland-netwerk in. Dat was in 2022 betrokken bij 327 investeringsprojecten. Het ging om nieuwe vestigingen en uitbreidingsinvesteringen in Nederland.

De focus lag op het aantrekken en behouden van buitenlandse bedrijven in Nederland die bijdragen aan duurzame economische groei en het versterken van ecosystemen. Sinds 2020 is de strategie van Invest in Holland erop gericht vooral in te zetten op bedrijven die Nederland kunnen helpen met oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Minister Adriaansens: “Buitenlandse bedrijven zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Daar wordt meer dan een kwart van het geld in Nederland verdiend. Ook werkt 20 procent van de mensen in het bedrijfsleven bij een buitenlands bedrijf. Ik verwelkom buitenlandse bedrijven dus graag, zeker als zij onze economie sterker, innovatiever en duurzamer kunnen maken.”

Invest in Holland

Het Invest in Holland-netwerk is een landelijk dekkend samenwerkingsverband van veertien organisaties die actief zijn in het aantrekken en behouden van buitenlandse investeringen voor Nederland. Het netwerk bestaat, naast het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) als vertegenwoordiger van de nationale overheid, uit Amsterdam inbusiness, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Regionale Ontwikkelings Maatschappij Horizon (Provincie Flevoland), Impuls Zeeland, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland InnovationQuarter, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering, Nederland Distributie Land, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, Rotterdam Partners, The Hague & Partners en Utrecht Region. Het netwerk wordt op 26 locaties wereldwijd vertegenwoordigd door de NFIA-buitenkantoren, gevestigd op Nederlandse ambassades of consulaten.

Innovaties

Hilde van der Meer, commissaris bij het Netherlands Foreign Investment Agency en voorzitter van het Invest in Holland-collectief, zegt: ‘Overal ter wereld richten bedrijven zich op het ontwikkelen en produceren van impactvolle oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Door dit soort bedrijven naar Nederland te halen, maken we slim gebruik van innovaties die elders al bestaan en versterken we onze eigen economie.’

‘Vanuit die visie richten wij ons als Invest in Holland partners nog sterker op het vinden, benaderen en begeleiden van die buitenlandse bedrijven die het meest kunnen bijdragen op het gebied van verduurzaming, innovatie en digitalisering.”

Buitenlandse bedrijven investeren relatief veel in onderzoek en ontwikkeling. Volgens het CBS gaven buitenlandse bedrijven in 2020 bijna 1,8 miljard euro uit aan onderzoek en ontwikkeling. Dit is 30 procent van de totale private R&D-uitgaven in Nederland.

Top 5 sectoren

De top 5 sectoren waarin in 2022 projecten zijn begeleid, zijn:

  1. ICT (67)
  2. 2. High Tech Systems & Materials (56)
  3. Life Sciences & Health (32)
  4. Agrifood (29)
  5. Energie (23)

Opvallend is de stijging in het aantal projecten in de energiesector. Dat is een van de ‘focussectoren’ voor Invest in Holland. In 2021 investeerden veertien bedrijven uit de energiesector in Nederland, vorig jaar waren dat er 23.

Uit de hele wereld

De bedrijven komen uit de hele wereld. Van de buitenlandse bedrijven die in 2022 in Nederland investeerden, komt een derde uit Europa (32 procent), gevolgd door Noord- en Zuid-Amerika (30 procent) en Azië (29 procent). 9 procent komt uit andere delen van de wereld.

Een van de bedrijven die in 2022 voor Nederland kozen is het Amerikaanse Viz.ai. Viz.ai is een innovatief bedrijf in de gezondheidssector dat digitale hulpmiddelen ontwikkelt waarmee de Nederlandse zorg kan worden verbeterd. Volgens Forbes behoort het bedrijf tot de 50 beste bedrijven ter wereld op het gebied van artificial inelligence.

Een ander voorbeeld is Neste, een toonaangevende producent van duurzame brandstoffen. De Finse onderneming helpt volgens met zijn producten de overgang naar een circulaire economie te versnellen en draagt zo bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

(foto Kick Smeets/Rijksoverheid)

Meer nieuws