Nieuwe Stemmen en internationale sterren op Operadagen Rotterdam

29-04-16

Van 20 tot en met 29 mei vinden de Operadagen Rotterdam plaats. Het internationaal opera- en muziektheaterfestival is voller dan ooit. Het nieuwe programma heeft als thema “Nieuwe wegen” en bevat meer Nederlandse en wereldpremières dan voorgaande edities. In 2015 trok het festival ruim 22.000 bezoekers.

Operadagen Rotterdam staat bekend om de grensverleggende voorstellingen en bijzondere locaties. Ook dit seizoen kunnen bezoekers genieten van zeer uiteenlopende voorstellingen. Zo staat op het Nolet-terrein in Schiedam AquaSonic geprogrammeerd, de eerste onderwateropera ooit. De muzikanten en zangeres treden geheel ondergedompeld op in grote aquaria, terwijl het publiek droog aan de kant geniet van de klanken van dit Deense collectief.

Ook bijzonder is de voorstelling Parsifal, de opera van Richard Wagner die regisseur Arlon Luijten in een nieuw jasje steekt in het teken van Rotterdam viert de stad! Parsifal combineert tapdansende ridderkoren, filosofie, popmuziek, transitie-experts en kartonnen kindermusicals. Het slot vindt plaats op het dak van het Groot Handelsgebouw. Bezoekers kunnen het lot van Parsifal zelf ook ervaren door mee te doen met een real life game.

Shakespeare

Op het dak, maar dan van de Bijenkorf, is de uitvoering van Purcell’s The Fairy Queen, een muzikale reis door de humoristische teksten over de liefde van Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. Deze voorstelling valt samen met de 400e sterfdag van de Engelse dichter en wordt uitgevoerd door de Nieuwe Stemmen van Operadagen Rotterdam, jong en aanstormend zangtalent dat door het festival een podium krijgt.

De Nieuwe Stemmen staan ook in 35 Rotterdamse huiskamers, voor intieme miniconcerten. Andere bijzondere locaties waar de Nieuwe Stemmen optreden zijn de oude gewelven onder het Oostplein. Daar zal Orfeo letterlijk en figuurlijk neerdalen in de ondergrondse wereld.

Genomineerd

Operadagen Rotterdam is divers en laagdrempelig. Een van de redenen waarom de internationale branchevereniging Classical:NEXT het festival als enige Nederlandse culturele instelling op de shortlist zette voor een Innovation Award. De selectiecommissie noemt Operadagen Rotterdam ‘een publieksvriendelijk festival met grensverleggende voorstellingen, die vaak gekoppeld zijn aan actuele thema’s zoals de vluchtelingenproblematiek en gelijkheid.’

De organisatie maakt de winnaar op 28 mei bekend tijdens de slotceremonie van Classical:NEXT. Die vindt dit jaar in Rotterdam plaats.

Het maatschappelijke karakter van Operadagen Rotterdam is dit jaar terug te vinden bij highlights zoals Toxic Psalms van Carmina Slovenica, een koor dat de menselijke wreedheid aan de kaak stelt, ontstaan vanuit godsdienstige motieven. A Postcard from Aleppo zoomt in op de actuele situatie in Syrië. De acteurs, zangers en musici zijn deels gevluchte Syriërs die in een korte sferische muzikale monoloog het werkelijke verhaal van de inwoners van Aleppo vertellen.

Internationale sterren

Operadagen Rotterdam presenteert ook dit seizoen weer een flink aantal internationale festivalsterren. Onder hen zijn dirigent Leonardo García Alarcon (Amore Siciliano), sopranen Claron McFadden, Nicola Wemyss en Nora Fischer (Il Ballo delle Ingrate) en countertenor Dominique Visse (Wonderful Deluxe).

AquaSonic is de eerste onderwateropera ooit.
FOTO: JENS PETER ENGEDAL

 

FOTO BOVEN: ERIK DE JONG

 

 

Meer nieuws