Nieuwe Waterweg na 150 jaar nog steeds cruciaal voor Rotterdam

01-11-16

150 jaar geleden gaf kroonprins Willem van Oranje het startsein voor de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Dat is maandag 31 oktober uitgebreid gevierd bij het Keringhuis van de Maeslantkering. De viering markeerde ook de start van het verder uitdiepen van het kanaal en de Botlek in het komende jaar. Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf pakken deze werkzaamheden samen op.

Minister Schultz was aanwezig bij het bijzondere verjaardagsfeest. Ze zei: ‘De Nieuwe Waterweg is een bijzonder kanaal. Niet alleen omdat het met de hand is gegraven. Door de aanleg ervan kon Rotterdam uitgroeien tot een belangrijke wereldhavenstad en de grootste van Europa.’

Verder verdiepen

Maandag opende de DG Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers in het Keringhuis een expositie over het ontstaan van de nieuwe Waterweg en wat het kanaal Rotterdam en Nederland heeft gebracht. ‘De Nieuwe Waterweg is al 150 jaar volop in beweging. En dat blijft zo’, kondigde Dronkers de start van de nieuwe verdieping aan.

Ronald Paul, COO bij Havenbedrijf Rotterdam, regeerde: ‘Ik ben verheugd met het besluit van Rijkswaterstaat om volgend jaar samen de verdieping van de Nieuwe Waterweg en de Botlek uit te uitvoeren. Dat is goed nieuws voor de bedrijven in de haven, voor de economie in de regio en voor de duurzame groeikansen van de haven op lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze vaarweg- en havenverdieping net zo succesvol zal zijn als die uit het verleden.’

Kruiwagen

In het ochtendprogramma hielden schoolkinderen een kruiwagenrace die symbool stond voor de starthandeling van de aanleg van het kanaal in 1866. De toenmalige kroonprins stak toen de eerste spade in de grond. Zijn kruiwagen en spade zijn bewaard gebleven.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg staat die kruiwagen met spade nu enkele maanden in het Fort 1881 te Hoek van Holland. Daar werd maandag door burgemeester Ahmed Aboutaleb een tweede tentoonstelling geopend: over de ontwikkeling van de Nieuwe Waterweg.

Champs-Élysées van de internationale handel

Een schepenparade zette de festiviteiten extra luister bij. Een oud stoomvrachtschip, een nieuwe sleepboot, een modern baggerschip en een passagierschip maakten deel uit van deze parade. Zij voeren van de Maeslantkering naar het Fort.

Burgemeester Aboutaleb wachtte in Hoek van Holland Dronkers en Paul met hun gezelschap op. ‘De Nieuwe Waterweg heeft de Rotterdamse haven een enorme boost gegeven. De stad Rotterdam groeide uit tot een internationale metropool en de Rotterdamse haven tot de grootste haven van de wereld. De Nieuwe Waterweg is de Champs-Élysées van de internationale handel, de Broadway van de petrochemie’, zei Aboutaleb. 

 

FOTO: DE SCHEPENPARADE (FOTO RTV RIJNMOND)

Meer nieuws