Oeuvreprijs voor architect Francine Houben

01-12-15

Hare Majesteit Koningin Máxima reikte maandagmiddag 30 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit aan architect Francine Houben. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur en natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking vond plaats in het het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds heeft de prijs toegekend aan Francine Houben vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. haar gebouwen kenmerken zich door een ‘combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid’, aldus het Cultuurfonds. De gebouwen van Francine Houben worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Mecanoo

Houben is directeur van het in Delft gevestigde Mecanoo. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Rotterdam staan onder meer woontoren Montevideo, de aanbouw van het Bilderberg Parkhotel en de studentenflat aan het Kruisplein op haar naam. Onlangs kreeg zij de prestigieuze opdracht voor de ingrijpende renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Meer nieuws