Onderwijsplannen: betere leraren, betere aansluiting arbeidsmarkt

09-01-15

De gemeente Rotterdam heeft gisteren het onderwijsplan voor de komende drie jaar, getiteld “Leren Loont!” gepresenteerd. Eén voorschoolse voorziening voor alle Rotterdamse kinderen die wordt geïntegreerd in de basisschool, een specifieke cao voor Rotterdamse leraren en en beter arbeidsmarktperspectief voor leerlingen, zijn enkele belangrijke elementen uit dit beleid.

De onderwijsresultaten zijn de afgelopen jaren flink verbeterd, zo vertelde wethouder van onderwijs Hugo de Jonge enkele maanden geleden in Friends in Business al. 'Rotterdam moet dé onderwijsstad van het land worden, met de beste leraren en stijgende resultaten. "Leren Loont!" is echt het gezamenlijke product van schoolbesturen, de kinderopvangsector, leraren en de gemeente', zegt De Jonge (foto) nu. 

"Rotterdam-cao"

Zo wordt er onder meer extra geld uitgetrokken om de beste leraren naar Rotterdam te krijgen. 'Rotterdam heeft de grootste achterstand, dus verdienen we de beste leraren', zei De Jonge eerder in Friends in Business. Nu is duidelijk dat er een speciale "Rotterdam-cao" voor leraren komt, met bijvoorbeeld beloningen voor topprestaties en de uitbreiding van loopbaanmogelijkheden. Ook komt er een fonds waar leraren(teams) een beroep op kunnen doen voor de innovatie van het onderwijs en ijvert Rotterdam voor een eerstegraads lerarenopleiding.

Arbeidsmarkt

Daarnaast moet Rotterdam zich meer gaan profileren als "vakmanstad. Meer dan vijftig procent van de Rotterdamse leerlingen gaat naar het (v)mbo. Voor een goede herkenbaarheid bij het bedrijfsleven, ouders en leerlingen splitsen de grote ROC’s Albeda en Zadkine zichzelf op in vijf sectoren zoals het techniekcollege. Ook worden er vmbo- en mbo-leerroutes met elkaar vervlochten. Daarnaast komt er vanaf het basisonderwijs veel aandacht voor loopbaanleren. Een gedegen schoolkeuze voor een baan die echt bestaat scheelt in verkeerde opleidingskeuzes, onnodig switchen en schooluitval. De nieuw te ontwikkelen leerroutekaart toont ouders en leerlingen bovendien hoe opleidingsroutes er uit zien en wat de perspectieven voor opleidingen op de arbeidsmarkt zijn.

Meer weten over het onderwijsprogramma "Leren Loont!"? Het volledige beleidsplan is hier te bekijken

Het volledige interview dat Friends in Business in oktober had met wethouder Hugo de Jonge is hier te vinden

Fotografie: Enith van Tongeren-Stenhuijs

Meer nieuws