Ook topnotering voor Rotterdams investeringsklimaat

16-02-16

Scoorde Rotterdam de laatste tijd al hoog in lijstjes als toeristische bestemming, de stad staat ook zakelijk in de internationale schijnwerpers. The Financial Times zet Rotterdam in de top van Europese steden met het beste investeringsklimaat. In de Foreign Direct Investment Index (fDi-index) prijkt de stad op de negende plek van de ‘Large European Cities of the Future 2016/17’. Op het gebied van ‘connectivity’ scoort Rotterdam zelfs als beste grote stad.

‘Het is een geweldige erkenning voor alle inspanningen die we als stad hebben verricht om een aantrekkelijk investeringsklimaat neer te zetten,’ is de reactie van wethouder Maarten Struijvenberg (economie en werkgelegenheid). ‘Rotterdam is in trek als vestigingslocatie voor buitenlandse ondernemers en venture capitalists.’

Het ondernemingsklimaat en het zich snel ontwikkelende ‘innovatie-ecosysteem’ trekken volgens hem in hoog tempo buitenlandse investeringen en innovatieve jonge ondernemers aan. ‘Deze hoge notering op de gezaghebbende fDi-index bevestigt dat we als stad op het goede spoor zitten en is een extra stimulans om hiermee door te gaan.’

Overigens doet Amsterdam het met een zevende plaats nog net iets beter.

Buitenlandse investeringen

De fDi-index is een tweejaarlijkse ranglijst van FD Intelligence, uitgebracht door de Financial Times. Het is een ranking van steden die de beste vooruitzichten hebben voor buitenlandse investeringen, economische ontwikkeling en bedrijfsuitbreiding. Voor de waardering tellen onder meer de FDI-strategie, infrastructuur en economische potentie mee.

Rotterdam dankt zijn nummer 1 positie op het gebied van ‘connectivity’ aan de haven, het vliegveld, de kwaliteit van de infrastructuur, de aansluiting met de rest van de wereld en de ICT-infrastructuur.

Naast dit verbindend vermogen van de stad scoort Rotterdam ook hoog (zesde plaats) met zijn FDI-strategie om buitenlandse bedrijven en investeerders aan te trekken. Rotterdam focust daarbij op zes economische hoofdsectoren: Maritiem & Offshore, Agro-food, Clean Tech, Smart Industry, Life Sciences & Health en Insurance & Risk.

Gelukkigste inwoners

In 2015 verwelkomde de stad meerdere vooraanstaande bedrijven, zoals DJI, EMAS en Tendril. ‘Het succesvol aantrekken van directe buitenlandse investeringen is het resultaat van goede en intensieve samenwerking tussen nationale en lokale overheden, het bedrijfsleven, regionale serviceproviders zoals relocaters, notarissen, advocaten, makelaars, accountants, en het internationaal onderwijs’, stelt Rotterdam Partners, de organisatie die voor de acquisitie verantwoordelijk is.

‘De afgelopen jaren zijn de goede bereikbaarheid (in de stad en met het achterland), een breed kantooraanbod tegen een goede prijs, een internationale stad waar gelijk spijkers met koppen geslagen worden en de meertaligheid van arbeidskrachten belangrijke factoren gebleken voor internationale investeerders om zich in Rotterdam vestigen en daar te blijven. Ook het woon- en leefklimaat is een belangrijke vestigingsfactor.’ Vorige week werd bekend dat – op basis van onderzoek van de Europese Commissie – Rotterdam de gelukkigste inwoners van Nederland heeft.

 

Meer nieuws