Openbare laadpunten in drie jaar verdubbeld

18-07-18

Het aantal openbare laadpunten in Rotterdam voor elektrische auto’s is in drie jaar tijd bijna verdubbeld, tot ruim 1710 stuks. Al meer dan 6.830 elektrische autobezitters maken er gebruik van.

'Laadpalen op straat plaatsen we niet zomaar, dat gebeurt op verzoek van een elektrisch rijder', vertelt Lydia Slappendel van de gemeente. 'Een aanvrager moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Een eis is bijvoorbeeld dat je minimaal tienduizend kilometer per jaar rijdt met deze auto. En geen andere laadpaal binnen een omtrek van 250 meter van je woon- of werkadres hebt.'

Locatie geschikt?
Mensen die wonen of werken in Rotterdam of een van de achttien andere deelnemende gemeenten kunnen via de website laadpaalnodig.nl gratis een openbare laadpaal aanvragen. Daar staan ook alle voorwaarden. Is daar aan voldaan, dan adviseert het installatiebedrijf ENGIE de gemeente over een geschikte locatie voor de laadpaal. Daarbij kijken ze onder meer naar verkeersveiligheid, breedte van de stoep en aanwezigheid van laagspanningskabels. Het hele proces duurt maximaal vier tot zes maanden. De aanvraag kan al worden ingediend als er een koop- of leasecontract is getekend, maar de auto nog niet is geleverd.

Het gaat om openbare laadpalen, de aanvrager wordt dus geen eigenaar van de paal. Het betekent ook dat automobilisten hun auto moeten verplaatsen als de accu opgeladen is. Het werkt eigenlijk net als bij een benzinepomp.

Meer nieuws