Oversteek geeft Skûtsjesilen Holland de ruimte

22-03-16

Ook dit jaar komen de Friese skûtsjes weer naar Rotterdam. De derde editie van Skûtsjesilen Holland wordt dit jaar nog groter en gezelliger. Het ongeëvenaarde sportieve netwerkevent op de Kralingse Plas vindt plaats van 18 tot en met 20 mei.

Het evenement wordt georganiseerd door een stichting met een toepasselijke naam: Wind in de Zeilen. De drijvende krachten daarachter zijn Hendrik van der Wyck en Herman Vaanholt. De ondernemers zijn samen eigenaar van de Tuin van de Vier Windstreken, het bij velen geliefde restaurant aan de Kralingse Plas.

Even verderop aan de Plaszoom, werd in 2014 de eerste editie van Skûtsjesilen Holland gehouden. Wat eerst ondenkbaar leek, werd meteen een doorslaand succes. De originele Friese skûtsjes op de Kralingse Plas zorgden voor spektakel en unieke taferelen. Half zakelijk Rotterdam kwam kijken, eten, borrelen, netwerken en genieten. Bedrijven konden de zeilschepen adopteren en hun gasten laten meevaren. Een onvergetelijke ervaring om de competitie, de snelheid en het nautisch vakmanschap van zo dichtbij te beleven.

Met twee horecaondernemers als gangmakers zat het met de culinaire invulling vanzelfsprekend goed. Daarnaast zorgden ze drie dagen lang voor artiesten en entertainment van het hoogste nationale niveau. Kortom: alle ingrediënten voor een geslaagde première waren aanwezig.

De verbeteringen die op detailniveau mogelijk waren, werden in 2015 doorgevoerd. Ook die editie was een succes. Degenen die het eerste jaar niet waren geweest, móesten en zóuden nu wel van de partij zijn.

Het programma van 2016 is vergelijkbaar met voorgaande jaren: de officiële opening op woensdagavond, de netwerkborrels op donderdag en de havendag op vrijdag. Nieuw is de optie om voor een VIP-tafel te kiezen, zonder dat eten en drinken inclusief zijn. ‘Zodoende hebben we nu al pakketten vanaf 495 euro voor tien personen’, verklaart Van der Wyck. ‘Daarmee is er geen drempel meer.’ Een andere noviteit is de inzet van kleine bootjes waarmee gasten van en naar de skûtsjes gevaren kunnen worden of ze de wedstrijden vanaf het water kunnen bekijken.

Overkant

Maar er is een nog veel ingrijpender wijziging. Heel gebruikelijk is het om zo’n nieuw evenement langzaam uit te bouwen. Dan ga je als organisator de derde keer nog niet al te veel veranderen. Daar dachten Vaanholt en Van der Wyck toch anders over. Ze hebben namelijk doodleuk gekozen voor een andere locatie. Ze verplaatsen Skûtsjesilen Holland naar de overkant van de Kralingse Plas.

Dat heeft alles te maken met The Boathouse Kralingen, een nieuw restaurant annex evenementencomplex dat daar afgelopen winter is gebouwd. Aan het Langepad, pal aan het strandbad. Mevrouw Aboutaleb en mevrouw Opstelten verrichten op 6 april samen de officiële opening. The Boathouse is de nieuwste aanwinst van Vaanholt en Van der Wyck.

Hendrik van der Wyck (rechts) en Herman Vaanholt bij The Boathouse

Die naam is een knipoog naar The Boathouse in New York. Dat staat in Central Park. Ook aan het water. Mede met het oog op het jaarlijkse zeilevenement is de naam toepasselijk.

Het glazen gebouw (zeshonderd vierkante meter oppervlakte, verdeeld over drie etages) heeft een capaciteit van vierhonderdvijftig gasten. Vanuit The Boathouse kun je de Tuin aan de overkant van de plas zien liggen. ‘Het is exact één kilometer’, aldus Van der Wyck.

Powered by Schmidt Zeevis

The Boathouse krijgt drie functies. ‘Overdag gaan we ons op de lunch focussen. Die is powered by Schmidt Zeevis en geënt op de setting zoals die voorheen bij de Schmidt-winkel op het Vasteland was: statafels waar je gezellig bij elkaar kunt aanschuiven. Je hoeft niet te reserveren. Als je wilt zitten, kan dat ook, maar dan moet je wél reserveren. En voor degenen die geen vis lusten, hebben we uiteraard ook een lekker broodje vlees.’

De tweede functie is de verhuur van een afdeling, verdieping of de hele zaak voor feesten en partijen, bedrijfspresentaties, borrels enzovoort. Ten derde is The Boathouse onderdeel van het evenemententerrein in het Kralingse Bos. Niet alleen voor hun eigen evenement, maar ook voor Woodstock, Koningsdag en andere grote publieksevenementen.

Beter bereikbaar

Voor Skûtsjesilen Holland is het nieuwe horecapand uiteraard een welkome uitvalsbasis. Het ponton waarop de gasten worden ontvangen, komt recht voor The Boathouse aan een landtong te liggen. Hiervandaan kunnen de skûtsjes ook makkelijker de Plas op dan van de oude locatie. ‘De wind staat hier beter’, weet Vaanholt.

Misschien nóg belangrijker is dat de bereikbaarheid met sprongen vooruitgaat. Aan de doodlopende Plaszoom was dat behelpen. Nu zijn er twee toegangswegen en veel meer parkeerplaatsen.

Bourgondisch Kralingen, dit jaar voor de tweede keer, vindt ook weer plaats op het ponton. Dit evenement is voorafgaand aan Skûtsjesilen Holland: van vrijdagavond 13 mei tot en met zondag 15 mei.

TEKST: MARTIN DEKKER
FOTOGRAFIE: FERDY COLLEWIJN

Meer nieuws