‘Plan voor World Expo 2025 moet in de Troonrede’

21-05-15

De plannen voor de World Expo van 2025 in Rotterdam zouden in september een plekje in de Troonrede van koning Willem Alexander moeten krijgen. Dat is de wens van initiatiefnemer Leendert Bikker.

Volgens Bikker neemt het enthousiasme voor een Wereldtentoonstelling in 2025 in Rotterdam toe. Nederland zou het evenement over tien jaar in de Stadshavens willen houden. De gemeente steunt het idee, net als ondernemersorganisatie VNO-NCW en een groeiende groep bedrijven. Er wordt op dit moment door 250 mensen uit tientallen bedrijven en instellingen gewerkt aan de plannen. 

‘We wachten nu op een signaal van het kabinet,' stelt Bikker tegenover het AD/Rotterdams Dagblad. ‘Het zou mooi zijn als in de Troonrede van 2015 komt te staan dat het kabinet voornemens is Nederland in 2016 kandidaat te stellen voor de World Expo van 2025.' 

Impuls van vijftig miljard 

De plannen worden vrijdag aan minister Henk Kamp van Economische Zaken aangeboden. De ondernemer verwacht dat het kabinet volgend jaar definitief de knoop doorhakt over het wel of niet gaan voor de Expo, die in 2018 wordt toegewezen. De officiële kandidaatstelling zal begin 2016 zijn. Andere gegadigden zijn Parijs, Londen, Teheran en mogelijk ook Kaapstad. 

Bikker schat de investering in het evenement op drie tot vijf miljard euro, op te brengen door de markt en de staat, in publiek-private samenwerking. Hij rekent op vijftig miljoen bezoekers en een impuls van vijftig miljard. De Expo zou dertigduizend banen en evenzoveel stageplaatsen opleveren. 

Friends in Business zette eerder de vragen en antwoorden over de World Expo 2015 op een rij. Lees het artikel hier. 

Meer nieuws