RDM Rotterdam krijgt ‘Fieldlab’ met 3D-metaalprinters

12-02-16

De haven van Rotterdam krijgt een “Fieldlab Additive Manufacturing” met 3D-metaalprinters. Op RDM Rotterdam komt een kenniscentrum voor metaal printen, 3D-scannen, 3D-ontwerpen en certificering. Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie.

Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam, de verzamelplek voor innovatie in het Rotterdamse havengebied. Bedrijven, onderzoekers en studenten kunnen daar samen vorm geven aan de nieuwe maakindustrie.

Het afgelopen jaar vond al een pilot project plaats voor 3D-printing van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers (InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid.

Met de pilot is veel ervaring opgedaan. 3D-printing bleek een technologie te zijn met veel potentie voor het Rotterdamse bedrijfsleven. Aan het project deden 28 bedrijven en instanties mee, waaronder bedrijven als Keppel Verolme, Marin, Heerema, Huisman en Fokker.

Veelbelovend maar complex

Het Havenbedrijf richt nu een BV op voor het Fieldlab en zorgt ook voor de benodigde initiële investeringen. Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, maakte de komst van het Fieldlab bekend tijdens de 3D Printing Conference, die donderdag 11 februari plaatsvond bij RDM Rotterdam.

Castelein vindt dat een Fieldlab hier op zijn plaats is: “3D-printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D-metaalprinting. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten.”

In de tweede helft van het jaar wordt de eerste 3D-metaalprinter in gebruik genomen. “Het Fieldlab is een logisch vervolg op het vorig jaar begonnen project om reserveonderdelen voor schepen te maken met 3D-printtechnieken. Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en voorop lopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.”

Smart Industry

Smart Industry heeft het project de status van Fieldlab toegekend. Smart Industry is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, VNO NCW, FME, TNO, KvK en ICT Nederland. Doel is de industrie competitiever te maken door de mogelijkheden die ICT biedt sneller en beter te benutten. Nederland heeft nu elf van dergelijke Fieldlabs.

De investering in het Rotterdamse Fieldlab bedraagt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D-metaalprinter kost ongeveer 1 miljoen euro.

Hoe groot het Fieldlab wordt, hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben al vijftien bedrijven een intentieovereenkomst gesloten voor deelname. De bedoeling is dat het Fieldlab in de tweede helft van het jaar operationeel is. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D-metaalprinten een algemeen toegepaste techniek is, wil het Havenbedrijf er weer uit stappen.  

 

Fotografie: Ries van Wendel de Joode

Meer nieuws