Recordlading 50.000 ton piekijzer gearriveerd in Rotterdam

23-10-18

In de haven van Rotterdam arriveerde maandag een bulkschip met een recordtonnage van 50.000 ton piekijzer. Carbones Holding GmbH, een grote Oostenrijkse distributeur van metaalproducten, heeft voor het eerst een lading van deze omvang samengesteld en verscheept deze in één keer.

En dat is heel bijzonder. Stuwadoor ZHD Stevedores slaat het piekijzer op en over waarna het verder wordt gedistribueerd in Europa. Wat is piekijzer eigenlijk? Piekijzer, ook wel ruwijzer of in het Engels ‘pig iron’ genoemd, is ijzer dat gegoten is in de vorm van een ‘broodje’ van circa 10 centimeter lang en 10 centimeter breed. ‘Aan de bovenkant heeft het een bolling, het ziet er een beetje uit als een cake die uit de bakvorm komt. Ze wegen 10 tot 20 kilo per stuk, redelijk zwaar voor een cake of broodje dus’, zegt Dico Regoord, salesmanager bij ZHD Stevedores.

Sebastian Brunner, handelaar bij Carbones: ‘Normaal gesproken wordt er 30.000 tot 35.000 ton piekijzer vervoerd. Maar nu dus 50.000 ton. Dat is nog nooit eerder gedaan met piekijzer! We zijn heel blij dat het nu gelukt is.’

Meer nieuws