Restwarmte Shell voor 16.000 huishoudens

26-09-18

In de Rotterdamse wijk Katendrecht is woensdag het officiële startschot gegeven voor het Pernis Restwarmte Initiatief.

Met dit initiatief leveren Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Warmtebedrijf Rotterdam samen een bijdrage aan de versnelling van de Nederlandse energietransitie door 16.000 Rotterdamse huishoudens te verwarmen met restwarmte afkomstig van de raffinaderij in Pernis. Deze overgang van aardgas naar restwarmte levert jaarlijks een CO2-reductie op van 35.000 ton.

De grote uitdaging – voor zowel de samenleving als het bedrijfsleven – is om te voorzien in de wereldwijde groeiende vraag naar energie en tegelijkertijd minder CO2-uit te stoten. Daarom is het belangrijk dat er efficiënt wordt omgegaan met bestaande energiebronnen. Dit staat centraal bij het Pernis Restwarmte Initiatief.

Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Warmtebedrijf Rotterdam hebben samen met Bas Kurvers, wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving, het Pernis Restwarmte Initiatief feestelijk ingeluid, nu de infrastructuur om warmte te kunnen leveren gereed is. Tijdens het evenement werd een levensgrote schuifpuzzel in elkaar geschoven met bewoners van Katendrecht, één van de wijken die gebruik gaat maken van de restwarmte. De schuifpuzzel symboliseert hoe Shell Pernis in directe verbinding met haar omgeving staat en de samenwerking die nodig is om de restwarmte te kunnen aanbieden aan huishoudens in de regio. 

Shell Pernis is de eerste raffinaderij in de Rotterdamse haven die restwarmte gaat leveren. Shell heeft installaties gebouwd die het mogelijk maken om de restwarmte uit de raffinaderij af te voeren. Havenbedrijf Rotterdam draagt zorg voor het transport via de warmteleiding van Shell Pernis naar het bestaande warmtenet. Warmtebedrijf Rotterdam verzorgt de aansluiting op het bestaande warmtenet, het beheer, operatie en onderhoud ervan en verzorgt de levering aan de lokale warmtedistributeurs.

FOTO: Port of Rotterdam

Meer nieuws