Rob Jacobs: Samenspannen tegen

22-03-16

Wat zou het toch mooi zijn. Volgend seizoen weer drie Rotterdamse clubs die op het hoogste niveau van Nederland voetballen. Gewoon lekker met z’n drieën de strijd aangaan met die vreselijke club van die schuimblusapparaten en die uit Eindhoven. Want geloof me nou: elke keer weer naar Rotterdam, daar worden die gasten doodziek van. Samenspannen tegen hunnie. Het doet me denken aan mijn tijd als trainer. 

Toen ik trainer was van Excelsior, speelden we namelijk ook met z’n drieën in de Eredivisie. Dat is niet zo gek, want ik speelde met Excelsior vier jaar achtereen op het hoogste niveau en indertijd was Sparta ook nog een vaste klant in de Eredivisie. Ik hoorde laatst Fons Groenendijk, de huidige trainer van Excelsior, zeggen dat er niet één trainer is die langer dan twee jaar in de Eredivisie is gebleven met Excelsior. Nou Fons, even je huiswerk doen, want toevallig kom je dan bij mij uit.

Zo speelden we een thuiswedstrijd tegen Ajax gewoon in De Kuip. En gelijkspelen hè! Dan heb je het over een stuiver tegen een gouden tientje. Of speelden we als voorwedstrijd tegen PSV in De Kuip. Zagen 40.000 man voordat Feyenoord tegen pak ´m beet FC Utrecht speelde, gewoon even een concurrent verliezen van die gasten uit Kralingen. Dat kon allemaal. Schitterend.

Toch is het Excelsior waar ik me de meeste zorgen over maak. Het zou me pijn doen als ze toch nog zouden degraderen, want het is een prachtige club. Laatst hoorde ik meneer Co Adriaanse nog zijn beklag doen over Excelsior. De accommodatie zou niet meer kunnen. Niet Eredivisiewaardig.

Ik had gewild dat ik erbij was geweest. Want die Co, die begrijpt er toevallig helemaal niets van. Vroeger hanteerde hij het kerstboomsysteem bij ADO Den Haag. Komt hij naar Spangen, waar ik trainer was, verliest hij met 4-1. Na afloop van die wedstrijd loop ik naar hem toe. Ik zeg: ´Co, we hebben alvast vier ballen in je boom gehangen. De groeten hè.´

Schei toch uit met die Co. Excelsior hoort er gewoon bij. Een club met geweldige mensen die uitstekend hun werk doen. Ze verdienen het om in de Eredivisie te blijven. En als dat gebeurt, ben ik een zeer gelukkig man. Als een Rotterdamse drietand die twee clubs, die de laatste jaren de Champions League-miljoenen verdelen, achter de kont aan zitten. En samen zorgen dat er weer eens wat te vieren valt in Rotterdam. Ik kijk er nu al naar uit.   

Rob Jacobs is oud-trainer van onder meer Excelsior, Feyenoord en Sparta, voetbalanalyticus voor RTV Rijnmonds en Feyenoord TV. Hij ontving in 2013 de Erasmusspeld.

Meer nieuws