Rotterdam gastheer van eerste internationale Water Exchange Workshops

02-10-15

Rotterdam is gastheer tijdens de eerste internationale Water Exchange Workshops. Begin oktober bezoeken Amerikaanse, Europese en Aziatische steden Rotterdam voor een vierdaagse sessie over water en klimaat. De Water Exchange Workshops worden mogelijk gemaakt door de Rockefeller Foundation. Zij selecteerden Rotterdam als startlocatie omdat de stad wereldwijd voorop loopt.

Rotterdamse voorbeelden

Chief Resilience Officer Arnoud Molenaar: ‘Ruim de helft van de wereldbevolking woont in steden en voor veel steden vormen water en klimaatverandering een probleem. Als je aan het nadenken bent over oplossingen, kun je in Rotterdam voorbeelden bekijken. Daar mogen we best trots op zijn’.  De Dakakkers op het Schieblock en de waterberging van tien miljoen liter in de Museumparkgarage. Allemaal maatregelen om Rotterdam klimaatbestending te maken. De belangstelling leidt ook tot extra opdrachten voor het Rotterdamse bedrijfsleven.

Ervaring van over de hele wereld

Goede Rotterdamse voorbeelden brengen de deelnemers naar Rotterdam, maar Molenaar stelt dat Rotterdam ook kan leren van andere steden: ‘We hebben eeuwenlange ervaring met water, nieuwe inzichten van van onszelf en collega’s over de hele wereld zullen ons sterker maken’. Dat is dan ook het idee van de Water Exchange Workshops en het programma 100 Resilient Cities van de Rockefeller Foundation dat de Workshops mogelijk maakt’.

De Rockefeller Foundation steunt 100 steden over de hele wereld met topadviseurs en middelen. De opdracht aan de steden is: maak je stad toekomstbestendig (‘resilient’) en deel kennis met je collega-steden. Elke deelnemende stad heeft een Chief Resilience Officer, die de coördinatie van deze opdracht op zich neemt. De Rotterdamse Chief Resilience Officer is Arnoud Molenaar.

Meer nieuws