Rotterdam krijgt nieuwe haven voor overslag lng

01-09-15

Rotterdam krijgt een nieuwe haven voor overslag van vloeibaar aardgas lng. De insteekhaven heeft een lengte van 255 meter, een breedte van honderdvijftig meter en een diepgang van vooralsnog 7,50 meter. De nieuwe haven krijgt als naam Yukonhaven, meldt Havenbedrijf Rotterdam maandag.

Aannemerscombinatie Hakkers Van Oord is dit jaar begonnen met de uitvoering van het werk. Volgend jaar opent Gate terminal aan de nieuwe insteekhaven haar nieuwe LNG Break Bulk terminal. Daardoor kunnen kleine hoeveelheden vloeibaar aardgas worden verladen naar bunkerschepen en kleine lng-tankers. Halverwege 2016 zou de haven klaar moeten zijn voor gebruik.

De komst van de LNG Break Bulk terminal sluit goed aan bij het beleid van het Havenbedrijf. Dat is erop gericht om de overgang van stookolie naar lng als brandstof voor de scheepvaart te stimuleren. De naam Yukonhaven past bij de namen van andere havens op de Maasvlakte als Amazonehaven, Mississippihaven en Nijlhaven. De Yukon is een rivier van 3.187 kilometer in het noordwesten van Canada en Alaska en voorheen de belangrijkste achterlandverbinding voor goudzoekers.

Meer nieuws