Rotterdam opent Aqua Dock

03-11-15

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is Aqua Dock geopend. Aqua Dock is een test, demonstreer-, en productielocatie voor innovaties op het water.

Aqua Dock werd gisteren geopend door wethouder Adriaan Visser (Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport). Aqua Dock vervult een belangrijke rol in de Rotterdamse ambitie om pionier te zijn op het gebied van stedelijke klimaatadaptatie en slimme, groene havens. Stadshavens Rotterdam biedt de ruimte voor dergelijke, unieke initiatieven.

Wethouder Visser: ‘Bouwen op water is de toekomst. Hier op RDM Rotterdam, in het hart van het Rotterdam Innovation District, is Aqua Dock een prachtig resultaat van het delen van kennis, het samen innoveren en het tot stand brengen van onverwachte crossovers. Aqua Dock biedt volop marktkansen!’

Kraankamer voor innovatie

Aqua Dock, is een innovatieve en experimentele test-, demonstreer- en productieomgeving voor drijvend bouwen. Het tonen van en werken aan de ontwikkeling van nieuwe technieken, producten en prototypes staat hier centraal. De experimenteerlocatie bestaat uit een drijvende bouwsteiger met daaraan waterkavels waar verschillende experimenten kunnen worden verricht. Daarnaast biedt Aqua Dock uitgelezen kansen voor crossovers met de op RDM aanwezige maritieme sector. ‘Aqua Dock is dé kraamkamer voor waterinnovatie. Ondernemers en het regionale onderwijs tonen veel belangstelling voor de waterkavels, we zijn volop met hen in gesprek’, zegt Jaap Peters, projectleider Aqua Dock trots.

Co-productie

Aqua Dock is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam. Hierbij zorgen de gemeente en het havenbedrijf voor de aanleg en exploitatie en RDM CoE voor de aansluiting op kennis, onderwijs en onderzoek.

Meer nieuws