Rotterdam: oud brood = groene energie

07-12-17

Met steun van de Gemeente Rotterdam gaat BroodNodig in samenwerking met afvalophaaldienst GroenCollect brood inzamelen. Dat gaan ze vervolgens op grote schaal vergisten.
Gemeente Rotterdam werkt sinds 2016 samen met organisatie BroodNodig.

Doel is om op een innovatieve manier broodverspilling in de stad tegen te gaan. Verspreid door Rotterdam staan nu bijna 70 broodcontainers die samen goed zijn voor 900 kilo broodafval per week. Dit brood werd tot nu toe gerecycled tot compost. Het wachten was op broodvergisters. Deze zetten brood om in biogas, oftewel groene energie.

GroenCollect rijdt een keer per week langs alle broodcontainers in Rotterdam. Dit doen ze in elektrische wagens, bestuurd door chauffeurs die re-integreren op de arbeidsmarkt. Al het ingezamelde brood wordt vergist en omgezet in biogas.

Zo wordt er van het Rotterdamse broodafval duurzame energie gemaakt, die weer wordt gebruikt in de regio Rotterdam-Rijnmond. Een goede ontwikkeling, want uit het verzamelde brood kan echt een enorme hoeveelheid energie worden gewonnen. Zo kan één brood een gaspit maar liefst een heel uur laten branden. Kortom, oud brood = groene energie.

Meer nieuws