Rotterdam: record aan buitenlandse investeringen

09-03-17

Rotterdam heeft een recordjaar achter de rug als vestigingsstad voor nieuwe bedrijven. Bijna 80 bedrijven investeerden in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of hun bedrijf uit te breiden. Dat blijkt uit jaarcijfers van Rotterdam Partners.

Het is een forse stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor citymarketing en internationale acquisitie van bedrijven en investeerders, vertaalt het toegenomen positieve internationale imago van de stad zich in meer investeringen en banen. Rotterdam blijft eveneens populair als toeristische trekpleister. Het aantal hotelovernachtingen steeg in 2016 met 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Sterker imago

‘Rotterdam zet het sterkere imago duidelijk om in economisch rendement. De gestegen internationale bedrijvigheid is van groot belang voor Rotterdam’, stelt wethouder Maarten Struijvenberg van werkgelegenheid en economie. ‘Het levert de stad direct en indirect banen op, het versterkt de innovatiekracht van een stad en zorgt ervoor dat Rotterdam zich sterker positioneert binnen internationale netwerken en het bedrijfsleven. Dat is belangrijk om ook in de toekomst aantrekkelijk te blijven als vestigingslocatie voor buitenlandse investeerders.’

Rotterdam was in 2016 vooral in trek bij bedrijven uit de sectoren maritiem & offshore, agrofood en de smart industry & IT. De meeste investeringsprojecten kwamen uit Azië, Noord-Amerika en Europa. Bedrijven als LT Foods (India), ARAG (Duitsland), Busan Port Authority (Zuid-Korea), Parhelion (Noord-Amerika), Venquis (Groot-Brittannië), United Producers of Michoacán (Mexico) en Unisun (China) vestigden zich in Rotterdam. Goede fysieke en digitale connectiviteit, de aanwezigheid van de haven, de gunstige vierkante meterprijs, het internationale netwerk en het innovatieve klimaat worden genoemd als factoren waardoor de regio Rotterdam een aantrekkelijke locatie is voor bedrijven.

Erkenning

De bedrijven waarbij Rotterdam Partners nauw betrokken was (59 van de 79), leveren de stad de komende drie jaar bijna duizend extra directe banen op en ruim 2.400 indirecte banen. En daarnaast een investering van ruim 400 miljoen in de regionale economie.

‘Rotterdam en de economie vooruit brengen is ons belangrijkste doel’, zegt Ron Voskuilen, directeur van Rotterdam Partners. ‘De afgelopen jaren is met succes flink geïnvesteerd in het positieve imago van Rotterdam. Dat alle internationale lof voor de stad zich nu naast het groeiend toerisme, nadrukkelijker vertaalt in het binnenhalen van buitenlandse investeringen en een aantrekkende woningmarkt is een geweldige erkenning voor alle inspanningen die we samen als stad hebben verricht.’

Meer nieuws